Kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışan performanslarına etkisi
The impcat of female managers' leadership characteristics on employee performance
  1. Tez No: 543587
  2. Yazar: TUĞBA ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL GÖKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerleme, Yönetici, Lider, Kadın Yöneticiler, Performance, Performance Evaluation, Manager, Leader, Female Managers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme anabilim dalı yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Bu tez kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışan performanslarına etkili olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Performans kavramı ilk uygulanma alanı olarak kamu sektöründe görülmüş de olsa prensip ve ilkeleri bakımından genel anlamda özel sektörde uygulanma olanağı daha yüksektir. Bu kapsamda araştırma iki özel hastanede yürütülmüştür. Araştırmada performans, performans türleri, performans değerlendirme yöntemleri, performans değerlendirmede yapılan hatalar, liderlik, yönetici ve yönetim kavramlarından bahsedilmiştir. Ayrıca liderlik ve yöneticilik türlerinden bahsedilmiş ve bu kavramları birbirinden ayıran özellikler de ele alınmıştır. Yönetimin nasıl ilerlemesi gerektiğine dair açıklamalarda bulunulmuştur. Performans değerlemenin yöntemlerinden ve yöntemlerin uygulanma şekillerinden bahsedilmiştir. Aynı zamanda performans değerleme sisteminin çalışanlar, yöneticiler ve örgütler açısından ne gibi yararları olduğu açıklanırken uygulama esnasında yapılabilecek hatalardan bahsedilmiştir. Ayrıca tezde kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinden, kadınların yönetime ne şekilde katıldıklarından ve çalışan performansının ne ifade ettiğine dair açıklamalar yapılmıştır. Araştırmada; çalışan performansını değerlendirirken bu performansın yöneticilerle ne kadar bağlantılı olduğu çalışanlara uygulanan anketlerle incelenmiştir. Anketler Ankara'da kadın yöneticilerin bulunduğu iki özel hastanede 111 kişi üzerinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS analiz programında t-testi, anova analizi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında kadın yöneticilerin liderlik özelliklerinin çalışan performanslarında etkili olduğuna dair sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared as a graduate thesis in the business facutlty of Social Sciences Institute in Kırıkkale University. This thesis has been prepared to show whether female managers' leadership characteristics have an impact on the employee performance or not. Although the first application areas of the concept of performance has been seen in the public sector, in terms of principles they have found more application in private sector. In this context , the research has been conducted in two private hospitals. Performance, performance types, performance evaluation methods, errors in performance evaluation, leadership, management and management concepts have been mentioned in the research. Leadership and managerialism concepts and how they distinguish from each other have been put forward. How the management should proceed, what kind of performance evaluation methods and how these methods were applied have been explained. The benefits of the performance evaluation system for employees, managers and organization have also been explained and errors during application have been evaluated. In addition, the thesis mentions the leadership characteristics of women managers, how women participate in management and what the employee performance means. In this research, while evaluating employee performance, how much this performance is related to managers has been examined by surveys applied to employees. The questionnaires have beeen applied to 111 people in two private hospitals in Ankara where women managers are employed. The results of the study have been analyzed through t-test, anova, correlation and regression analysis in SPSS analysis program and interpreted. Research findings show that female managers' leadership characteristics have an impact on employee performance.