1928'den günümüze Türk roman kapaklarının grafik tasarım açısından incelenmesi
An analysis of Turkish novel covers from 1928 to the present from a graphic design perspective
- Tez No: 880342
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE NEYYİRE DEREOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Roman, Türk Edebiyatı, Grafik Tasarım, Kapak Tasarımı, Roman Kapağı, Novel, Turkish Literature, Graphic Design, Cover Design, Novel Cover
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Edebi türler arasında yaygınlığı bakımından özel bir yeri olan romanlarla ilgili olan bu çalışmada roman kapakları kavramsal ve gelişimsel açılardan incelenmiştir. Araştırma, roman kapağı tasarımlarını 1928 yılından sonra yayınlanan seçilmiş eserlerin kitap kapaklarının tarihsel süreç içerisindeki değişimleri inceleme yolu ile örneklendirilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, romanların okurlara ulaştırılmasında günümüzdeki teknolojik gelişmelerin yayıncılık sektöründeki etkilerine rağmen hala vazgeçilmez olan kitaplar ve kitap kapakları incelenmiştir. Kitap kapaklarının tasarım unsurları bakımından incelendiği bu bölümde renk, tipografi, illüstrasyon ve fotoğrafın kapak tasarımındaki kullanımları da ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde roman kavramı ele alınmış olup, hem edebi anlamda hem de grafik tasarım alanı yönünden incelenmiştir. Öncelikle roman kavramı, edebi tür olarak romanın tarihsel gelişimi, Türk edebiyatında romanın yeri ve Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinde Türk romanları hakkında bilgi verilmiştir. Romanların grafik tasarım bakımından ele alındığı kısımda ise roman kapakları türleri ve roman kapakları tasarımlarında kullanılan unsurlar incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde yer alan uygulama çalışmasında Türkiye'deki grafik tasarımın gelişimi, roman kapakları tasarımındaki değişimler özelinde açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bölümde 1928'den sonra yayımlanan dokuz adet başarılı eserin basılmış kitap kapakları tasarımları yönünden incelenmiş olup, günümüze kadar yayımlanan farklı baskılardaki farklı tasarımlarda öne çıkan kaygılar ele alınmıştır. Çalışmanın literatür taraması niteliğindeki ilk iki bölümünde kitap kapağı tasarımı, Türk edebiyatı ve Türk romanlarına ilişkin akademik ve basılı diğer yayınlar taranmıştır. Uygulama bölümünde ise seçilmiş olan romanların kapakları kütüphanelerden ve elektronik sahaflardan temin edilen görsellerin incelenmesi yöntemi benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, about novels which have the special place in terms of prevalence among literary types were examined from conceptual and developmental aspects. Research, book cover design is exemplified by the recently published in selected historical process that changes the way the examination of the book cover artwork from 1928. In the first part of the study, despite the impact of today's effects of the technological developments, publishing books and book covers which are still indispensable, were examined. In this section usage of color, typography, illustration and photo were discussed in book cover design. In the second part of the study the novel concept were examined from both the literary direction towards graphic design field. Firstly, information about novel concept, historical development of the novel as a literary genre and the importance of the novel in Turkish literature is given. In the section about graphic design of novel books, cover types and elements of book covers are studied. In the last part of the study, development of graphical design in Turkey are described on changes of Turk novels book covers. In this part, nine successful work, published after 1928, are examined and the issues considered important in the cover design of different editions have been discussed. In the first two chapters of the study, academic publications and the other printed works of Turkish literature and Turkish novel are scanned. In the last part, covers of selected novels are obtained from libraries and electronic antiquarians.