Ergenlerde internet oyun oynama bozukluğunda tedaviye yanıtın yordayıcıları
Predictors of response to treatment in internet gaming disorder in adolescents
  1. Tez No: 543600
  2. Yazar: CANSU GERÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL KARAÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ġnternet Oyun Oynama Bozukluğu, BiliĢsel DavranıĢçı Tedavi, Basit DanıĢmanlık, Ergenlik, Internet Gaming Disorder, Cognitive Behavioral Treatment, Basic Counseling, Adolescents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
AMAÇ: İnternet oyun oynama bozukluğu (İOOB) tanısı alan ergenlerde tedavi yanıtını etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği'ne başvuran, 12-18 yaş arasında, İOOB tanısı almış 36 ergen alınmıştır. Katılımcılar, ardışık olarak haftalık Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) uygulanan (n:18) ve aylık olarak basit danışmanlık verilen (n:18) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Psikiyatrik değerlendirme“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi - Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli”kullanılarak yapılmıştır. Her iki gruptaki tüm ergenlere tedavi başlamadan önce ve tedavinin 4., 8. haftasında Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Çocuk ve Ergenler için Sosyal Fobi Ölçeği, Ergenler için Oyun Bağımlılığı (EOBÖ) ve İnternet Bağımlılık Ölçeği (İBÖ) kullanılmıştır. Katılımcıların annelerine de eş zamanlı olarak Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği, Turgay DSM-4 Kökenli Yıkıcı Davranış Bozuklukları Belirti Tarama Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği verilmiştir. BULGULAR: Hem BDT hem de basit danışmanlık grubunda 15 ergen, 8 haftalık tedavi süresini tamamlamıştır. BDT, basit danışmanlık ile karşılaştırıldığında; CDI ve Turgay ölçeği-dikkat eksikliği alt ölçek puanını azaltmada daha etkili bulunmuştur. Tedavi öncesi ölçümde ve 4. haftada internet kullanım süreleri, İBÖ ve EOBÖ ölçeği puanları gruplar arasında farklılık göstermezken, ilaç etkisi kontrol altına alındığında; 8. haftada BDT grubunda basit danışmanlık grubuna göre hem anneler hem de ergenlerin görüşüne göre, anlamlı olarak daha düşük hafta içi ve hafta sonu internet kullanım süreleri, İBÖ ve EOBÖ ölçeği puanları saptanmıştır. SONUÇ: Bulgularımız BDT'nin depresyon ve dikkat sorunlarını azaltmada basit danışmanlıktan daha etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, 8. haftada internet kullanım süreleri, internet bağımlılığı ve oyun bağımlılığını azaltmada basit danışmanlıktan üstün olması BDT'nin nüks önleme ve tedavi sürdürümü açısından bağımlılık tedavisinde önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: to determine the factors affecting treatment response in adolescents with Internet Gaming Disorder (IGD). MATERIALS AND METHOD: Thirty-six adolescents, between 12-18 years of age, who were admitted to the outpatient unit of the Child and Adolescent Psychiatry Clinic of Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital and diagnosed with IGD were included in the study. The participants were divided into two groups, one of whom was given weekly Cognitive Behavioral Therapy (CBT) (n:18) and the other was given basic counseling (BC) (n:18) about IGD monthly. Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present-Lifetime Version was used. Children's Depression Inventory (CDI), Social Phobia Scale for Children and Adolescents, Internet Addiction Scale (IAS) and Game Addiction Scale for Adolescents (GASA) were used at baseline and at the 4th and 8th weeks. Parental Attitude Research Instrument, Turgay DSM-4-based Disruptive Behavior Disorders Scale, Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory were given to the mothers. RESULTS: Fifteen adolescents in both the CBT and BC group completed the 8-week treatment. CBT was found to be more effective in reducing CDI and attention-deficit subscale of Turgay scale compared to BC. The scores of IAS, GAS and duration of internet usage were indifferent between groups at baseline and at 4th week of treatment; whereas, the CBT group had significantly lower scores of IAS, GAS and reduced duration of internet usage based on maternal and self-report when the effect of medication was controlled at the 8th weeks of treatment. CONCLUSION: Our results show that CBT is more effective in reducing depression and attention problems than BC. The superior effectiveness of CBT in terms of reduction of duration of internet usage, internet addiction and gaming addiction shows the importance of CBT in the treatment of addiction in the aspects of relapse prevention and treatment maintenance.