Kent parkı tasarımı için tasarım kriterleri ve sınırlamaların belirlenmesi, Halep örneği
Design criteria and limitation for the urban park design at city level, study case Aleppo
  1. Tez No: 543646
  2. Yazar: MEHMET SAİR AKKAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal park, Yeşil alanlar, Kamusal bahçe, Tematik park, Park tasarımı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kentleşme, yirminci yüzyılın ilk on yıllarında, kentlerdeki yeşil alanlar ve kırsal alanları yok etme pahasına bile ezici bir hal aldı. Barınma, istihdam ve hizmetlerin artan nüfusa sunulması“eğlence”teması adı altında bir öncelikti. Bu nedenle, son otuz yıldır kamusal parklar ve yeşil alanlar; aşırı kalabalık ve yoğunluğa hizmet etmesi ile popüler hale gelerek çevre sorunları ile görsel kirlilikle sonuçlanmıştır. Kentlerdeki yeşil alanlara karşı kentsel tiranlığın sonuçları ortaya çıkmaya başlamıştır; şehir planlamacıları ve karar vericiler, vatandaşların yeşil alan ve parklara olan ihtiyacının konut, iş veya hizmet ihtiyaçlarından daha az olmadığını fark etmişlerdir. Birbirine bağlı ve kademeli parklar ile halka açık yeşil alanlar ağı olmayan şehir, sürdürülebilirliğini ve vatandaşlarının sağlığını tehlikeye atan büyük çevresel sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu tez çalışmasında, şehirdeki kamusal parkların ve yeşil alanların özellikleri ve önemi incelenecektir. Bu çalışma, şehirlerdeki kamusal parkların tarihini ve rollerini tanımlayarak; kullanıcıların parkı ziyaret motivasyonları ile parklardaki ihtiyaçlarını da kapsayacaktır. Daha sonra, 2. Bölümde, kamusal parkların tasarımını etkileyen, doğal, sosyal ve fiziksel ölçütler gibi ölçütler incelenecek ve mahalle verileri ve parkın tasarım sistemlerinin seçimi gibi konular ele alınacaktır. Ayrıca, 3. Bölümde, kamusal parkların tasarım bileşenleri olan fiziksel, estetik bileşenleri ve tasarım ilkeleri sıralanacaktır. Daha sonra, kamusal parkların tasarım standartları, nicelik ve nitelik yönünden değerlendirilecektir. Bu değerlendirme; parklarda sağlanan işlevler ve hizmetler, dolaşım sistemi ve yolları, meydanlar, bitki örtüsü ve su öğeleri ve son olarak da parkta yer alan kent mobilyalarının tasarım ilkelerini kapsayacaktır. 4. Bölümde, önceki deneyimlerden örnek çalışmalar incelenecektir. İncelenecek örnekler, İstanbul ve Halep şehir merkezlerinde yer alan iki park olan, İstanbul / Türkiye Maçka Parkı ve Suriye - Halep / Halk Parkı'dır. Son olarak, sonuç, araştırmaların gelişme ve sonuçlarını içerecek ve araştırmanın gelecekteki yönelimlerini belirleyecektir.
Özet (Çeviri)
This urbanization throughout the early decades of the twentieth century was overwhelming even at the expense of the green areas of cities and rural areas. The provision of housing, employment and services to the growing population was a priority on the theme of“entertainment”. Thus, for the last three decades, the city's public parks and green areas have become increasingly popular in response to urban overcrowding and high urban densities, which resulted in environmental problems and visual pollution. The results of the urban tyranny against the green spaces in cities began to emerge; the city planners and decision-makers discovered that residents need gardens and parks no less than their needs for housing, work or services. The city, without a network of interconnected and gradual parks and public green areas, suffers from great environmental problems that put in danger its sustainability and the health of its citizens. In this dissertation, the character and the significance of public parks and green areas in the city shall be scrutinized. This will encompass the definition of history and roles of public parks at the city level; besides, what motivates the visitors to come and what they would be their needs in parks. Later, in the chapter 2, the factors that influence the design of public parks will examined; such as nature, social and physical factors and neighborhood data, and the choice of the park's design systems will be conferred. Moreover, in the chapter 3, the design components of public park shall be enumerated; the physical, the aesthetic components and principles of parks' design. Then, the design standards of public parks shall be appraised with their quantitative and qualitative aspects, this would include: the functions and services provided inside parks, the circulation system and paths as well as the plazas, the vegetation and water bodies and finally design criteria of the urban furniture inside the park. In the chapter 4, case studies from previous experiences shall be explored. The case studies examples concern two parks at the city center of Istanbul and Aleppo, they are Maçka Park in Istanbul/Turkey and The Public Park in Aleppo/Syria. Finally, the conclusion shall contain development remakes and results of the research and shall determine the future orientations of the research. Keywords -Public Park. -Green Areas. -Public Garden. -Theme Park. -Park Design. -Green Spaces.