Sporda liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship betweenorganizational commitment with sports leadership styles
- Tez No: 543714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Federasyonu, Federasyon Başkanı, Federasyon Büro Çalışanı, Liderlik, Liderlik Stilleri, Örgütsel Bağlılık, Sports Federation, Federation President, Federation Office Worker, Leadership, Leadership Styles, Organizational Commitment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada sporda liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmanın evrenini, seçilmiş bazı amatör spor federasyonlarının(Cimnastik, Boks, Tekvando, Judo ve Güreş Federasyonu) büro çalışanları oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırma örneklemini ilgili federasyonların büro çalışanlarından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş toplam 64 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 11 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”ve ilgili federasyon başkanlarının liderlik stillerini belirlemek amacıyla Bolman ve Deal (1991) tarafından geliştirilen ve Türkçeye Dereli (2003) tarafından uyarlanmış“Liderlik Stilleri Betimleme Anketi”(LOQ) kullanılmıştır. Diğer taraftan federasyon çalışanlarının örgütsel bağlılıklarını belirlemek amacıyla Allen ve Meyer tarafından 1997 yılında geliştirilen“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS 25 Paket programı kullanılarak değişkenlerin yüzde (%), frekans, ortalama ve standart sapma değerler açısından tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır. Diğer taraftan değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek amacıyla basit regrasyon analizi analizleri testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada duygusal bağlılık; insan kaynağı ve politik liderliği pozitif yönde, sembolik liderliği negatif yönde etkilemektedir. Devam bağlılığı; yapısal liderliği pozitif, sembolik liderliği negatif yönde etkilemektedir. Normatif bağlık; politik liderliği pozitif yönde, sembolik liderliği negatif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This research was done to ınvestıgatıon of the relatıonshıp between organızatıonal commıtment wıth sports leadershıp styles. The universe of the study consists of office workers of selected amateur sports federations (Gymnastics, Boxing, Taekwondo, Judo and Wrestling Federation). In this context, a total of 64 people were selected by random sampling method. In order to determine the demographic characteristics of the participants, 11-item Personal Information Form prepared by the researcher and Leadership Styles Descriptive Questionnaire Survey (LOQ), which was developed by Bolman and Deal (1991) and adapted to Turkish by Dereli (2003), were used to determine the leadership styles of the related federation heads. On the other hand, the Organizational Commitment Scale developed by Allen and Meyer in 1997 was used to determine the organizational commitment of federation employees. In the analysis of the research, descriptive statistics were made by using SPSS 25 Package program in terms of percentage (%), frequency, mean and standard deviation. On the other hand, simple regression analysis analyzes were used to test the relationships between variables. Emotional commitment in research; human resources and political leadership positively affect symbolic leadership in a negative way. Continued commitment; Structural leadership positively affects symbolic leadership. Normative attachment; political leadership positively affects symbolic leadership in a negative way.