İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerinde huzursuz bacaklar sendromu/willis ekbom hastalığı'nın (HDS/WEH) sıklığının ve farkındalığının saptanması
Determination of the prevalence and awareness of restless legssyndrome/willis ekbom disease (RLS/WED) in Cerrahpaşa Medical Faculty, İstanbul University- Cerrahpaşa
  1. Tez No: 543842
  2. Yazar: TUĞBA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURVER SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacaklar sendromu, Willis Ekbom Hastalığı, farkındalık
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) Öğrencilerinde Huzursuz Bacaklar Sendromu/Willis Ekbom Hastalığı'nın (HBS/WEH) Sıklığının ve Farkındalığının Saptanması Amaç: Bu çalışmada; CTF öğrencilerinde HBS/WEH'in sıklığının ve farkındalığının saptanması ve farkındalığın anket yöntemiyle sorgulanarak arttırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 3. ve 4. sınıf öğrencileri dahil edilmiştir. Toplam 354 kişiye Mayıs-Temmuz 2018 tarihlerinde 31 soruluk sosyodemografik özellikleri, HBS/WEH risk faktörlerini, tanı kriterlerini ve farkındalığını ölçen soruları içeren anket uygulanmıştır. Bulgular: ICSD-3 HBS/WEH tanı kriterleriyle sorgulanan katılımcılardan 39 (%11,1) kişi tanı almıştır. HBS/WEH'in endişe ve strese neden olması, hayatı işlevsel etkilemesi anlamlı bulunmuştur (p0,05). Düşük sosyoekonomik düzey, aile öyküsü, kişide depresyon varlığında HBS/WEH'in sıklığı artmıştır (p0,05). Uyku problemi yaşayanlarda, gece bacak ağrısı olanlarda, sabah bacak ağrısıyla uyananlarda, birlikte uyunan kişinin tekme attığını söyleyenlerde HBS/WEH daha sık görülmüştür (p0,05). Farkındalığı ölçmek için nöroloji stajı alma durumu, HBS/WEH hakkında bilgi sahibi olma durumu ve bilgi kaynakları sorgulanmıştır. HBS/WEH, farkındalığı yüksek grupta daha sık görülmüştür (p0,05). Bilgi kaynağı olarak internet kullanılmaktadır. Sonuç: Çalışmamızda HBS/WEH sıklığı %11,1 olarak saptanmıştır. Kadın: Erkek oranı 1,8:1'dir.Katılımcıların yaş ortalaması 20 olması ve herhangi bir laboratuvar yöntemi kullanılmaması nedeniyle sekonder HBS/WEH etiyolojisiyle ilgili durumlardan depresyon dışında anlamlı bir veriye ulaşılamamıştır. Öğrencilerde HBS/WEH farkındalığı oldukça düşük saptanmıştır. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerinin HBS/WEH hakkında bilgi düzeyleri ve farkındalıkları arttırılmalıdır. Doğru tanı, tedavi ve yönlendirmeyle HBS/WEH hastalarının yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve işlevselliği arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Determination of the Prevalence and Awareness of Restless Legs Syndrome/Willis Ekbom Disease (RLS/WED) in Cerrahpaşa Medical Faculty, Istanbul University- Cerrahpaşa Objective: In this study, it was aimed to determine the frequency and awareness of RLS/WED in Cerrahpaşa Medical Faculty students. Materials and Methods: The study included 3rd and 4th year students. A questionnaire including 31 questions about sociodemographic characteristics, RLS/WED risk factors, diagnostic criteria and disease awareness was applied to 354 people between May-July 2018. Results: According to ICSD-3, 39(11.1%) of the participants were diagnosed with RLS/WED.