Polikistik over sendromu tanısı alan kadınların yaşam deneyimlerinin incelenmesi
Examination of life experiences of women who have polycystic ovary syndrome diagnosis
- Tez No: 543849
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, deneyim, kalitatif araştırma, Polycystic ovary syndrome, experience, qualitative research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu tanısı alan kadınların günlük yaşamlarında nasıl sorunlar yaşadığını ve yaşamlarının nasıl etkilendiğini saptamaktır. Yöntem: Çalışma, fenomenolojik araştırma tasarımı kullanılarak yapılmış niteliksel bir çalışmadır. Çalışma grubunu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Yüksekokulu, Söke Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Söke Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören PKOS tanısı konmuş, görüşmeyi kabul etmiş olan ve çalışma kriterlerine uyan bekar kadınlar (26 kişi) ile Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran PKOS tanısı konan, çalışma kriterlerine uyan ve görüşmeyi kabul eden evli kadınlar (12 kişi) oluşturmaktadır. Kadınlarla karşılıklı görüşme yöntemi ile“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve altı açık uçlu sorunun yer aldığı“Görüşme Formu”rehberliğinde, en az 7dk 53sn, en çok 83dk süren görüşmeler yapılmış ve en az altı hafta günlük tutmaları sağlanmıştır. Elde edilen verilerin kalitatif içerik analizi yapılmıştır. Görüşme verilerinin işlenmesinde Maxqda 2018 programından yararlanılmıştır. Bulgular: PKOS'un kadınların sosyal, duygusal, bilişsel, fiziksel ve rol fonksiyonlarını çeşitli düzeylerde etkilediği ve çeşitli başetme davranışlarına yönelttiği belirlenmiştir. Sonuç: PKOS, kadınların yaşamlarını her alanda etkileyen bir sağlık sorunu ve sosyal destek gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu tanıyı alanlara kültürel temelli yaklaşımla sağlık eğitimi ve danışmanlık verilmesi önerilmektedir. Bu şekilde hem semptomların giderilmesi hem de yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To determine what kind of problems do women with Polycystic ovary syndrome encounter and how their lifes get affected by this situation. Methods: This study is a qualitative study that is carried out by using phenomenological research design. Experimental group consists of, Söke health school of Aydın Adnan Menderes University, Söke Vocational Health High School, single women (26 person) with the PCOS diagnosis, who study in Söke Vocational School and meet the study criteria and have accepted to interview, married women (12 person) who have applied to Gynecology and Obstetrics Clinic of Söke State Hospital of Fehime Faik Kocagöz, diagnosed with PCOS and meet the study criteria and have accepted to interview. Interviews lasting minimum 7 minutes 53seconds and maximum 83 minutes have been made with the women by using face to face interview method, in the guidence of interview form consisting of 6 open ended questions and introductory information form. Qualitative content analysis of the obtained data has been carried out. Maxqda 2018 program has been used in the processing of interview data. Findings: It has been concluded that PCOS affects social, emotional, cognitive, physical and role functions of women at various levels and directs them to different coping behaviors. Result: PCOS is a health problem that affects every aspect of life of women and it is a disorder requiring social support. It is recommended to provide health education and counseling with a cultural-based approach to those who receive this diagnosis. Thus, both symptomatic relief and improvement of life quality can be ensured.