Koroner arter bypass operasyonu sonrası gelişen atriyal fibrilasyon risk faktörleri
Risk factors in atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery
  1. Tez No: 543850
  2. Yazar: HAKAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZSÖYLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Atrial fibrillation, coronary artery bypass surgery, calcium channel bloker
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Koroner arter bypass cerrahisi sonrası en sık rastlanan aritmi atriyal fibrillasyondur. Bu retrospektif çalışmanın amacı koroner arter cerrahisi uygulanan hastalarda atriyal fibrillasyon sıklığını ve perioperatif risk faktörlerini saptamaktır. Materyal ve Metod: Eylül 1998 - Mayıs 1999 tarihleri arasında koroner arter bypass cerrahisi uygulanan ardışık 130 hastanın 25'inde (%19.23) postoperatif atriyal fibrillasyon saptandı. Hastaların 104'ü erkek (%80), 26'sı kadındı (%20). Yaş aralığı 29-74 olup, erkeklerde ortalama yaş 60 ± 7.6, kadınlarda 59 ± 7.2 yıl idi. Bulgular: Postoperatif atriyal fibrillasyon gelişen hastalarda 70 yaş ve üzerinde olma oranı 8/25 (%32) iken, postoperatif sinüs ritminde olan hastalarda bu oran 6/105 (%5.7) olarak bulundu (p < 0.001). Atriyal fibrillasyon saptanan hastalarda preoperatif kalsiyum kanal blokeri kullanma oranı sinüs ritmindeki hastalara göre anlamlı olarak fazla belirlendi [sırasıyla 11/25'e (%44) karşın 18/105 (%17.1); p = 0.008]. Sonuç: Yaş ve preoperatif kalsiyum kanal blokeri kullanımı koroner arter bypass cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif atriyal fibrillasyon gelişimi için risk faktörü olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery is the most common arrhythmia. The aim of this retrospective study was to determine the current incidence of atrial fibrillation, identify its perioperative risk factors in coronary artery bypass surgery patients. Methods: Between September 1998 and May 1999, atrial fibrillation was determined in 25 (19.23%) of consecutive130 patients undergone coronary artery bypass surgery. There were 104 male (80%) and 26 female (20%) with a mean age of 60 ± 7.6 and 59 ± 7.2 years, respectively. Results: In patients with postoperative atrial fibrillation ratio of 70 age and upper was 32%. However, this ratio was 5.7% in patients with postoperative sinus rhythm (p < 0.001). Preoperative use of calcium channel blockers was higher in the patients with postoperative atrial fibrillation compared to the patients with normal sinus rhythym [respectively 11/25 (%44) to 18/105 (%17.1); p = 0.008]. Conclusion: Age and preoperative use of calcium channel blockers are risk factors for postoperative atrial fibrillation in patients undergoing coronary artery bypass surgery.