Türkiye'de tasarruf açığı ve tasarruf açığının giderilmesine yönelik politikalar
The saving deficit in Turkey and the measures for reduce to it
- Tez No: 543926
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tasarruf, Tasarruf Açığı, Türkiye, Savings, Savings Gap, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tasarruf kavramı günlük kullanım dilinde bireylerin belli bir varlığı istedikleri gibi kullanma yetkisi tasarruf diye algılanmaktadır. Ancak ekonomi sözlüğünde ise tasarruf, harcanabilecek gelir üzerinden harcama yapmayıp ilerleyen dönemlerde gerek yatırım gerekse de tüketim amaçlı kullanmak üzere biriktirme anlamındadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin tasarruf açığı sorununa dikkat çekerek, açığın nedenlerinin vurgulanmasıdır. Ayrıca söz konusu açığın giderilmesi için alınması gereken önlemlere dikkat çekmektedir. Bu bağlamda Türkiye'nin iktisadi politikaların tasarruf açısından değerlendirilerek, tasarruf açığının nedenleri tespit edilmiştir. Tasarruf harcanabilir gelirin tüketimden geri kalan bakiyesidir. Kalkınan bir ülkede büyümeyi sağlayan tasarruf hacmidir. Türkiye cari açık vermesi dolayısıyla tasarruf açığı veren ve bunu dış tasarruflarda gidermeye çalışan bir ekonomidir. Cari açık dış borçlanma dolayısıyla ekonomik istikrarsızlığa yol açmakta ve büyümeyi sınırlamaktadır. Tez Türkiye'nin tasarruf açığı açmazını aşmak için alınması gereken önlemleri tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of saving is perceived as the authority to use individuals as a certain entity as requested, in daily use language. However, in the economic dictionary, saving means not spending on disposable income but accumulating it to use for future consumption and investment purposes. The aim of this study is to draw attention to saving gap problem of Turkey and to highlight reasons of the problem. It also draws attention to the precautions that must be taken in order to remove the problem. In addition, this study also draws attention to the precautions to be taken in order to eliminate the saving gap problem. In this context, austerity policies of Turkey have been evaluated and reasons of saving gap have been determined. Saving is the remainder of disposable income from consumption. Saving volume is provide economic growth in a developing country. Turkey is an economy that has a saving gap due to current account deficit and is attempting to overcome this problem with in external savings. The current account deficit causes economic instability and limits growth due to external borrowing. This thesis discusses the measures that should be taken to overcome Turkey's saving gap impasse.