Kamu hastanelerinin tıbbi atık yönetiminde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının değerlendirilmesi
Public hospitals medical evaluation of occupational health and safety practices in waste
- Tez No: 543947
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. REŞİT ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hastaneler, Çevre Mühendisliği, Public Health, Hospitals, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmeti, İş Sağlığı ve Güvenliği, Atık Yönetimi, Tıbbi Atık, Healtcare, Occupational Health and Safety, Waste Management, Medical Waste
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada sağlık hizmeti sunucularından olan örnek hastanede tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve geçici depolanması sırasında oluşabilecek tehlikelerin ve risklerin belirlenerek çalışanlar, hastalar, ziyaretçiler, alt yükleniciler ve çevre sağlığına olan etkileri açıklanmış, sağlık hizmetlerinde tıbbi atık yönetiminin yeri üzerinde durulmuştur. Tez süresince yapılan saha çalışmalarındaki gözlemlerde atık yönetiminde çalışanların bilinç düzeyi yetersizlikleri, tıbbi atıkları toplayan personellerin iş güvenliği kurallarına uymamaları, atık ayrıştırma uygulamalarında eksiklikler ve kullanılan ekipman ve teçhizatlarda uygunsuzluklar tespit edilmiştir. Tıbbi atıkların yönetiminde yöneticiler, tüm sağlık çalışanları, idari hizmet personelleri, alt yüklenici firma çalışanları ile tıbbi atık personellerinin karşılaşılabilecekleri riskler değerlendirilerek atık yönetimi kapsamında risk analizi yapılmıştır. Bunun yanında çalışanların maruz kalacağı iş kazası ve meslek hastalıkları ile birlikte tıbbi atıkların da geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi sürecinde çevreye olan olumsuz etkisine değinilmiştir. Atık yönetiminde görülen eksikliklerin giderilmesi, meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaltılması, risklerin kısmen ya da tamamen ortadan kaldırılması veya kabul edilebilir seviyeye indirilmesinde tüm sektör bileşenlerinin payı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the health service in hospital medical waste collection of the server instance, transport and temporary storage of the dangers and risks that may occur during determined employees, patients, visitors, contractors, and the effects of environment-friendly and explained, of medical waste management in health care are emphasized. Observations made during the field studies thesis waste management deficiencies, medical waste collecting employees ' awareness of the personnel job security rules fail, shortcomings and garbage parsing applications used equipment and equipment has been found in non-compliance. All medical waste management of managers, health professionals, administrative services personnel, subcontractors, employees of the company assessed the risks of medical waste personnel with karşılaşılabilecekleri waste management within the scope of the risk analysis. Furthermore, employees will be exposed to occupational accidents and occupational diseases and temporary storage of wastes together with medical, transport and disposal of environmental negative impacts in the process. Waste management deficiencies seen in the reduction of work accidents and occupational diseases, risk elimination, in whole or in part, or of the acceptable level in all sector components share download.