Bir liman tesisi konteyner sevk operasyonlarında süreç iyileştirme çalışması
Process improvement study in a port facility container dispatch operations
  1. Tez No: 543956
  2. Yazar: UĞUR ORAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRİ EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç iyileştirme, metot etüdü, balık kılçığı, işlem süreç şeması, tekrarlı ölçme, eşli örneklemler t testi, Process improvement, method examine, fish hatch, process flow diagram, single time measurement, paired samples t test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Şirketlerin tüm faaliyetlerinin verimliliği gerek sektör temelli gerekse işletmenin kendi açısından belirleyeceği kıstaslar doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Kuruluşların başarıya ulaşmak için çabalarını üretim süreçlerini düzeltmeye ve iyileştirmeye odaklamaları gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken, süreci incelemek, süreci yönetebilmek, iyileştirme fırsatlarını bulmak ve yaratmak, sonunda da uygulamaya geçirebilmektir. Gerekli performansın sağlanıp sağlanmadığının kontrolü belirli aralıklarla veya sürekli olarak gözlemlenerek kontrol altında tutulmakta ve ihtiyaçlar doğrultusunda yönlendirilmektedir. Süreç yönetimi ve iyileştirme çalışmalarını uygulamak isteyen kuruluşlar atılacak adımlara karar verirken gösterdikleri faaliyetler, iş hacmi ve kuruluşun büyüklüğü gibi kriterleri değerlendirirler. Belirli büyüklüğün altındaki kuruluşlar genellikle ihtiyaç olduğunu düşündükleri alanda danışmanlık firmalarından yardım alarak incelemeler sonucu süreç iyileştirmelerini gerçekleştirebilmekte, süreçlerin yönetimi ve sistemsel altyapı konularında hizmet alabilmektedirler. Kuruluşun büyüklüğü arttıkça ve işletme içinde, kendine özgü yapıların faaliyetleri söz konusu olduğunda süreç yönetimi çalışmalarının kuruluş bünyesinde gerçekleştirilmesi elzem hale gelmektedir. Çünkü lokal ve aralıklı gözlemler ile geniş kapsamlı bir sürecin veya alt süreçlerin problemlerini çözmek, geliştirmek tesadüfi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu yolla geniş ölçekli ve yüksek maliyetli işlemler sürekli gözlemlenerek hedefler doğrultusunda yönetilebilmektedir. Bir liman işletmesi CFS departmanı hakkında bilgi verilip konteyner sevk operasyonları hakkında ölçüm ve bulgular elde edilerek incelenmiştir. Balık kılçığı diyagramı ile operasyonun tamamının olası problemleri irdelenmiştir. Beyin fırtınası tekniği ile problemlerin analizi ve iyileşme öncelikleri paylaşıldıktan sonra tartışılmıştır. Tek zamanlı (tekrarlı) ölçme yoluyla çevrim sürelerinde iyileşme öncesi ve sonrası oluşan farklılıklar hesaplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS eşli örneklemler t testi kullanılarak analiz edilip operasyonun darboğazlarından birinde iyileşme sağlayabilmek adına çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The efficiency of all the activities is assessed in terms of the sector-based or the companies' own criteria. Companies need to focus their effort on improving and developing production processes to achieve success. The priority for this is to examine the process, to manage the process, to find and create opportunities for improvement, and finally to apply them. Control over whether the required performance is ensured should be monitored at regular intervals or continuously and controlled in the direction of needs. Organizations that want to implement process management and improvement efforts assess criteria such as the size of the organization, business volume, and activities. Often firms under a certain size can conduct end-of-process improvements, receive services in the management of processes and systemic infrastructures, with the help of consultants in the field where they think they are needed. As the size of the establishment grows and within the enterprise, it comes to the activities of specific structures. Thus, process management activities are carried out essentially within the organization. Because locally and intermittently observing and solving problems of a wide range of processes or sub-processes will produce random results. In this way, large-scale and high-cost operations can be monitored continuously and managed in the direction of the targets. Information about CFS department of a port facility was presented, and measurements and findings of container dispatch operations were obtained and examined. Possible problems of the total operation, alternative solution suggestions were discussed with brainstorming method, discussion results were presented with fish rod diagram. The time lost due to systematic operations during cycle times is calculated by means of one-time (repetitive) measurement. The obtained data were analyzed using SPSS paired samples t test, and the prospective studies were presented in order to provide healing in one of the operative bottlenecks analysis.