7. sınıf öğrencilerinin çember ve daire konusundaki matematiksel başarıları ile Van Hiele Geometrik düşünme düzeyleri ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mathematical success and Van Hiele Geometric thinking levels 7th grade students on the topics circle and disc
- Tez No: 544021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ALP İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Van Hiele, Geometrik düşünme, Çember ve daire, 7.sınıflar, Van Hiele, Geometric thinking, Circle and disc, 7th grade
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma 7. sınıf öğrencilerinin çember ve daire konusundaki başarıları ile Van Hiele geometrik düşünme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden olan tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma 2017-2018 eğitim öğretim yılı 2. döneminde Kayseri ili Melikgazi, İncesu ve Tomarza ilçelerinde bulunan MEB'e bağlı üç farklı ortaokuldaki 157 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada verilerin toplanması için Usiskin (1982) tarafından geliştirilen ve Duatepe (2000) tarafından Türkçe'ye çevrilen Van Hiele geometri testinin öğrenci düzeyine uygun ilk 15 sorusu ile araştırmacı tarafından geliştirilen 20 soruluk çember ve daire başarı testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmada betimsel istatistik verilerinden; ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde tablolarından yararlanılmıştır. Öğrencilerin çember ve daire testi ile Van Hiele geometri testinden aldıkları puanlar arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon testi uygulanmıştır. Normallik varsayımı sağlandığı için parametrik testlerden Bağımsız Gruplar t testi ve Tek Yönlü Anova testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyledir: Araştırmaya katılan öğrencilerin Van Hiele geometrik düşünme düzeyleri beklenen düzeyden düşük çıkmıştır. Öğrencilerin çember ve daire başarı testi ile Van Hiele geometri testinden aldıkları puanlar arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Van Hiele geometri testinden alınan sonuçlarda iki okul arasında anlamlı fark bulunmuş diğer okullar arası anlamlı fark bulunmamıştır. Çember ve daire başarı testinden alınan sonuçlarda ise okullar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin geometrik düşünme düzeyleri ile çember ve daire başarı testinden aldıkları puanlar cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kız ve ekek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between 7th grade students' achievement and Van Hiele geometric thinking levels on the topics circle and disc. The survey model, which is one of the quantitative research designs, was used in the study. This study was carried out with 157 students from three different secondary schools in Melikgazi, İncesu and Tomarza districts of Kayseri province in the second term of 2017-2018 academic year. The first 15 questions of the Van Hiele geometry test, which was developed by Usiskin (1982) and translated into Turkish by Duatepe (2000), were used to collect the data. SPSS software was used for the analysis of the data. Descriptive statistical data in the research; mean, standard deviation, frequency and percentage tables were used. Pearson Correlation test was applied to determine the relationship between circle and disc test and Van Hiele geometry test. Since the normality assumption is provided, Independent Groups t test and One Way Anova test are used for parametric tests. The results of the study were as follows: Van Hiele geometric thinking levels of students were lower than expected levels. There was a moderate correlation between the score of achievement test on the topics of circle and disc and Van Hiele geometry test score. The results obtained from Van Hiele geometry test showed no significant difference between the two schools. From the success test on the circle and disc topics, it was seen that there were no significant differences between the results of the different schools. When the geometric thinking levels of students on circle topic are analyzed according to achievement test scores, there was no significant difference between girls and boys.