Geometri öğretiminde 4MAT öğretim modelinin öğrenci başarısı ve tutumları üzerine etkisi
The effects of the 4MAT education model on the student success and attitude at the geometry education
  1. Tez No: 177944
  2. Yazar: FİLİZ TUBA DİKKARTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ MERT UYANGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Geometri Ögretimi, 4MAT Ögretim Modeli, Ögrenme Stilleri, Geometry Teaching, 4MAT Teaching Model, Learning Style
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu arastırmanın amacı, ögrenme stillerine dayanan, ögrenme döngüsünü merkeze alan ve ögrenci merkezli bir modeli olan 4MAT ögretim modelinin, ilkögretim 7.sınıf geometri dersi Çember Daire ve Silindir Ünitesinin Dairenin Çevresi ve Alanı, Dik Silindirin Özellikleri Alanı ve Hacmi konusuna iliskin ögrencilerin matematik erisi düzeylerine ve matematige karsı tutum düzeylerine olan etkisini incelemektir. Arastırma ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen modelinde tasarlanmıstır. Arastırma 112 ilkögretim 7.sınıf ögrencisi üzerinde uygulanmıstır. Bu ögrencilerin 38'i deney, 37'si kontrol grubu, 37'si ise pilot çalısma grubunu olusturmaktadır. Deney ve kontrol grubunu olusturan 75 ögrenciye 4 hafta (16 ders saati) boyunca Dairenin Çevresi ve Alanı, Dik Silindirin Özellikleri, Alanı ve Hacmi konusu, 4MAT ögretim modeline göre hazırlanan planlara dayalı olarak ögretilmistir. Ögrencilere uygulama öncesi ve sonrası, Dairenin Çevresi, Alanı Dik Silindirin Özellikleri, Alanı ve Hacmi Konusu ile ilgili basarı testi ön-son test olarak uygulanmıstır. Ayrıca ögrencilerin ögrenme stillerini belirlemek için Kolb'un Ögrenme Stili Envanteri ile ögrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarını belirlemek için Matematik Dersi Tutum Ölçegi de uygulanmıstır. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Çift yönlü varyans analizi kullanılmıstır. Yapılan deneysel çalısmada, 4MAT ögretim modelinin uygulandıgı deney grubu ile geleneksel ögretimin uygulandıgı kontrol grubu ögrencilerinin 7.sınıf matematik dersinin Çember Daire ve Silindir Ünitesinin Dairenin Çevresi ve Alanı, Dik Silindirin Özellikleri Alanı ve Hacmi konusundaki ön-son test basarı puanlarının ve matematik dersine yönelik ön-son tutum puanlarının farklılasıp farklılasmadıgı incelenmistir. Sonuç olarak kontrol grubu ögrencilerinin erisi ve tutum düzeyleri ile deney grubu ögrencilerinin erisi ve tutum düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık oldugu sonucuna ulasılmıstır. Ayrıca iki ayrı ögretim modelinin uygulandıgı deney ve kontrol grubu ögrencilerinin, Çember Daire ve Silindir ünitesinin Dairenin Çevresi ve Alanı, Dik Silindirin Özellikleri, Alanı ve Hacmi konusuna ait basarı puanlarının ve matematik dersine yönelik tutum düzeylerinin deney öncesinden sonrasına anlamlı farklılık gösterdigi, yani farklı islem gruplarında (deney/kontrol) olmak ile farklı zamanlardaki ölçümü (ön-test ve son-test) gösteren faktörlerin, ögrencilerin basarı düzeyleri üzerindeki ortak etkisinin anlamlı oldugu bulunmustur. Sonuç olarak 4MAT ögretim modelinin ilkögretim 7.sınıf geometri dersi Çember Daire ve Silindir ünitesinin Dairenin Çevresi ve Alanı, Dik Silindirin Özellikleri, Alanı ve Hacmi konusunun ögretiminde büyük katkıları oldugu sonucuna ulasılmıstır. Ayrıca ögrencilerin en büyük sorunlarından biri olan soyut matematiksel ifadeleri anlamlandırma, 4MAT ögrenme döngüsü sayesinde ögrenciye kazandırılabilmistir. Bunun yanında ögrenme döngüsü içinde gerçeklesen süreçler; matematik ve geometrik kavramların kullanımı ve gerçek hayatta uygulamaları konusunda ögrencilere yol göstermistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is checking of the effects of 4MAT teaching model , which is based on students, learning forms and particularly includes the learning vicious circle, on the mathematics range and attitude level of students about circle, cylinder, circumference and sphere of circle, the properties , sphere and volume of straight cylinder at the 7. class geometry lesson. The study is planned as with pro-test, last-test control group experimentally design model. The study is 'applied to 112 students (primary school, 7. class). The 38 students of them are experiment group, the 37 student of them are control group, the 37 students of them are pilot group. Circumference and sphere of circle , the properties , sphere and volume of straight cylinder subjects are taught to experiment and control groups (75 students) for 4 week (16 teaching hours) according to the plans which are prepared by 4MAT teaching model. The mathematics lesson attitude measure, the success test concerned circumference and sphere of circle , the properties , sphere and volume of straight cylinder has been applied to students before and after application. Furthermore, the mathematics attitude measure has been prepared to check the learning styles of students and the attitudes of students about mathematics lesson by Kolb's learning style inventory. The t-test, the single-dided variance analysis (ANOVA) and the twosided variance analysis has been applied to analysis the data. In the study, the state between the last-test success points and the attitude points for mathematics lesson has been checked for the experiment group which is applied 4MAT teaching model and The control group which is applied the traditional education method about circumference and sphere of circle , the properties , sphere and volume of straight cylinder subject (The circle, circumference and cylinder unit, 7. class mathematics lesson). Furthermore, the success points and the attitude levels of students who are applied two different education models changed significantly before and after the experiment about The circle, circumference and cylinder unit, circumference and sphere of circle , the properties , sphere and volume of straight cylinder. Namely, understood that the common effects of the factors about being in the different groups (experiment/control) and the different measures (pro-test/last-test) are expressive on the success levels of the students. Finally, the 4MAT teaching model contributed to education of the circle, circumference and cylinder unit, circumference and sphere of circle , the properties , sphere and volume of straight cylinder subject (The primary education, 7. class, the geometry lesson). Furthermore, the explaining of the abstract mathematical expressions, which one of the students important problems, has been given to students by 4MAT learning circle. However, this model guides to students about the using of mathematics and geometry concepts and applying of them to real life.