Biyoloji öğretiminde beyin temelli öğrenmenin ilköğretim öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The effect of brain-based learning approach on primary school students academic achievement in biology teaching
  1. Tez No: 544057
  2. Yazar: KÜBRA NUR ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Biyoloji Eğitimi, Akademik Başarı, Brain Based Learning, Biology Education, Academic Achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı fen bilimleri dersinde biyoloji konularının beyin temelli öğrenme kuramı ile öğretilmesinin 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada, yarı deneysel araştırma deseni ve ön test-son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeline başvurulmuştur. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Horasan ilçesinde bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 6.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Yansız atama yoluyla seçilen 6/A sınıfı deney grubu ve 6/B sınıfı kontrol grubu belirlenerek bir deney grubu ve bir kontrol grubu ile yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, deney grubunda 19 ve kontrol grubunda 19 öğrenci olmak üzere toplam 38 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmaya deney ve kontrol sınıflarındaki öğrencilerin tamamı katılmışlardır. Çalışmada veri toplama aracı olarak altıncı sınıf destek ve hareket sistemi konusuna yönelik fen bilimleri dersi başarı testi kullanılmıştır. Bu araçlardan elde edilen verilerin analizi SPSS paket programında; bağımsız gruplar için t-testi, bağımlı gruplar t-testi ve frekans işlemleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol gruplarındaki değişim dikkate alındığında Beyin Temelli Öğretimin ilköğretim öğrencilerinin Biyoloji konularındaki akademik başarılarını arttırma konusunda anlamlı bir etkiye sahip olduğu şeklinde yorumlanabilir. Sonuç: Analiz sonucunda, Destek ve Hareket Sistemi konusunun beyin temelli öğrenme etkinlikleri ile işlendiği deney grubunun, konunun geleneksel öğretimle işlendiği kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the effect of teaching biology subjects with brain-based theory on academic achievement of 6th grade students in science lesson. Method: In the research, semi-experimental research design and pre-test post-test control group experimental research model was applied. The research was applied to 6th grade students who are studying in a secondary school in Horasan district of Erzurum province in 2018-2019 academic year. The study was conducted with one experimental group and two control groups. 6 / A class was selected as experimental group by random method; 6 / B class was defined as control group. The sample of this study consists of 38 students as 19 students in the experimental group and 19 in the control group. All of the students in the experimental and control classes participated in this study. In the study, the sixth grade science lesson success test about support and movement system was used as a data collection tool. Analysis of data obtained from these tools was done in SPSS packet programme by using t-test for independent groups and t-test and frequency process for dependent groups. Findings: When the change in the experimental and control groups is considered, it can be interpreted that brain-based teaching has a significant effect on increasing the academic achievement of elementary school students in biology subjects. Result: As a result of analysis, the experimental group, where the subject of Support and Movement System was taught with brain-based learning activities, was inferred to be more successful than the control group where the subject was traditionally taught.