Kas kaynaklı temporomandibular bozukluğu olan hastalarda tedavi öncesi ve sonrası çiğneme etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of masticatory efficiency before and after masticatory muscle related temporomandibular disorder treatment
  1. Tez No: 544060
  2. Yazar: REŞAT BATUHAN ÇETİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNİL ERGÜN KUNT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: çiğneme etkinliği, temporomandibular bozukluk, masticatory efficiency, temporomandibular disorder
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kas kaynaklı temporomandibular bozukluğu olan hastalarda tedavi öncesi ve sonrası çiğneme etkinliğini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada klinik ve radyografik incelemeden sonra RDC/TMD sınıflamasına göre çiğneme kası bozukluğu olan 21 hasta çalışma grubu, herhangi bir temporomandibular bozukluğu olmayan 21 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların ağrı şikayeti görsel analog skalası (VAS) ile değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrasında iki renkli sakız (Vivident Fruitswing karpuz & asai üzümü aroması) kullanılarak çiğneme etkinliği ölçüldü. Her katılımcıya yeni bir sakız verilerek 20 defa çiğnemesi söylendi. Çiğneme bittikten sonra plastik transparan poşetlere her bir sakız yerleştirilerek 1mm kalınlığında inceltildi. Aynı gün içinde tükürük enzimleri sakızların renginde çözünme oluşturmadan örneklerin her iki yüzeyi ayrı ayrı, masaüstü tarayıcıda (HP DeskJet 2135, 300 dpi çözünürlükle) tarandı. Örnekler ViewGum© yazılımında (version 1.2 dHAL Software, Kifissia, Greece, www.dhal.com ) analiz edildi. Bulgular: Hasta grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası çiğneme etkinliği değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Tedavi öncesi ve sonrası çiğneme etkinliği iki renkli sakız yöntemi ile ölçüldüğünde kas kaynaklı bozuklukların, çiğneme etkinliğini ileri derecede değiştirmediği gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the chewing efficiency before and after treatment in patients with masticatory muscle related temporomandibular disorder. Material and Methods: After clinical and radiographic examination, 21 patients with masticatory muscle disorder according to RDC/TMD classification were identified as study group. 21 patients without any TMD were included in the study as a control group. Pain complaint of patients was evaluated by visual analog scale (VAS). Before and after treatment, two-color chewing gum was used to measure masticatory efficiency (Vivident Fruitswing watermelon & asai grape aroma). Each participant was told to chew 20 times by giving a new gum. After chewing, each gum was placed in plastic transparent bags and thinned in 1mm thickness. On the same day, both surfaces of the samples were screened separately in the desktop scanner (HP DeskJet 2135, 300 dpi resolution) without dissolution in the color of the chewing gums. Samples were analyzed in ViewGum© software (version 1.2 dHAL Software, Kifissia, Greece, www.dhal.com). Results: According the statistical evaluation, there was no statistically significant difference between the pre and post-treatment masticatory efficiency values of the patient group (p> 0.05). Conclusion: When the chewing activity was measured before and after treatment by two-color gum method, it was observed that the muscle related disorders did not change the chewing efficiency significantly.