Role of big data analytics in managing and orienting media organizations; Case study - Arabic media organization in Istanbul
Büyük veri analitiğinin medya kuruluşlarının yönetimindeki yeri
- Tez No: 544063
- Danışmanlar: Prof. Dr. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büyük Veri, analiz, internet, sosyal medya, yönetim, karar verme, IOT, Big Data, analysis, internet, social media, management, decision making, IOT
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezde, büyük veri analitiğinin medya kuruluşlarının yönetilmesi ve yönlendirilmesindeki yeri üzerinde durulmaktadır. Son on yıl içerisinde, teknoloji ve iş dünyasında“Büyük Veri”terimi ortaya çıkmıştır. Teknoloji ve iş dünyasında, çeşitli sektörlerde hizmet sunan öncü kuruluş ve şirketler, bu terim üzerinde durmaya, kuruluşlarını ve karar süreçlerini iyileştirmek için bu terimden daha fazla yararlanmak istediklerinden üzerinde araştırmalar yapmaya başlamışlardır. Geçtiğimiz yüzyılın sonlarında bu iş alanında çalışan kuruluşlar ve liderleri, bilim insanlarını interneti iyileştirmek ve geliştirmeye iten isimler olmuşlardır; çünkü internetin iş dünyasındaki olanaklarını arttıracağını düşünüyorlardı. Şimdilerde aynı düşünce şekli, bilim insanlarını Büyük Veri analitiğini iyileştirmek ve geliştirmeye zorlamakta ve yönlendirmektedir. Son yıllarda AI (artificial intelligence / yapay zeka), IOT (internet of thing / nesnelerin interneti), ML (machine learning / makine öğrenmesi) ve CHATBOTS gibi, yeni dönemde iş dünyasına yön verecek terimlerin üzerinde daha çok durulmaktadır. Bu veri devrimi, yöneticiler ve karar merciileri için birçok fırsat sunmaktadır. Aynı zamanda onları veri genişletme husundaki zorluklarla karşı karşıya getirmektedir. Bu nedenle, büyük veri ve kuruluşların yönlendirilmesi ve yönetimi arasındaki ilişki bu günlerde en çok araştırılması ve tartışılması gereken konulardan biridir. Tezde, özellikle medya sektöründeki kuruluşlarda büyük veri analitiğine bağlı olarak kuruluşların ve karar merciilerinin yönetimi ve yönlendirilmesine odaklanılacaktır. Bunun için iki Arap haber platformu (basın) ve iki Arap televizyon kanalı seçilmiştir; dördünün de İstanbul'da ofisleri bulunmaktadır ve dördünün de takipçileri ve izleyicileri Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bulunan Araplardır. Medya sektörü genel hatlarıyla tanıtılacak ve sektör dâhilindeki yönetim sürecinin üzerinde durulacaktır. (Yöneticiler ve karar alma yetkisine sahip kimselerin aldığı temel kararlar nelerdir? Büyük Veri; işe alım, değişimleri karşılama, özel konulara odaklanma ve okuyucuların tercih ettiği isimlerin onlar için yazmasını sağlama gibi kararları nasıl etkileyebilir? Gibi) Sosyal medya hesaplarından ve medya kuruluşlarının ana internet sayfalarından toplanacak veriler bu çalışma için toplanacak temel verilerdir. Bazı durumlarda analitik ve sonuçlar, nüfus gibi kamusal veriler, bunun yanında kuruluşların veri analizi için kullandığı bazı çevrimiçi analitik araçlar ve programlar da (sosyal medya platformlarının analitik araçları da yadsınmadan) göz önünde bulundurulmalıdır. Sonuç olarak, bu çalışma, medya kuruluşlarında karar vermeyi iyileştirmek için analitik sonuçların kullanımının her geçen gün arttığını; ancak karar alma sürecinde hâlâ temel faktör olmadığını; karar verme aşamasında sezgilerin ve deneyimin baskın olduğunu, ancak Büyük Veri analizinin sağladığı bulgu ve anlayış eklenince, karar veren kişinin aldığı kararın doğruluk payının yükseldiğini tartışmaktadır. Aynı zamanda büyük verilerin, kurumların kararlarına rehberlik etmedeki önemli etkisini; üretimin gelişimindeki olumlu rolünü ve bu kurumların verimliliğini ve kazancını arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis a discussion about the role of Big Data analytics results in managing and orienting media organizations is been conducted, in the last decade a new term appeared on the surface of technology and business world“Big Data”, Leading organizations and companies in various sectors of technology and business have begun to take an interest in this term and research to benefit more from it in developing their business and decision making process, at the end of last century business field by its organizations and leaders was the first to invest and motivate scientist to improve and develop the internet, because they believed that the internet will increase their opportunities in the business world, nowadays the same leaders and organizations mentality are motivating and pushing up scientist to improve and develop Big Data analytics, more talks in recent years about AI (artificial intelligent) IOT (internet of thing) ML (machine learning) and more new terms like CHATBOTS that will lead business for a new era. This data revolution gives many opportunities for managers and decision-makers, at the same time they face the challenges of dealing with the data expanding, so the relation between Big Data and orienting and leading organization is one of the most important topics to be studied and discussed these days. The study focused on managing and directing organizations and decision making depending on the Big Data analytics especially in media industry organizations, for this purpose Arabic media organizations have been chosen, two news platform (press) and two TV channels, four of them have offices in Istanbul, there main followers and audience is Arabs in the Arabic world. The media industry identified in general and concentrate on management process in that industry, what is the main decisions usually made by the managers and decision makers? and how could Big Data affect those decisions like hiring employees, budgeting changes, focusing on specific subjects,and making some readers personas to write for them, data gathered from social media accounts and the main website for media organizations is the main source of data in this study, in some cases the analytics and the results need to take in consideration few public data like population, also some online analytic tools and software's that used by the organizations to analyze data taking into consideration the analytic tools by social media platforms itself. As a conclusion the study argues that there is an increasing role of using analytics results to improve decision making in media organizations, but it's still not the main factor in decision making process, also the intuition and experience is very basic features for decision making and still the main factor of decision making, but if the facts and insights using Big Data analysis added, the decision maker will increase the accuracy of his decisions. The study indicates the important effect of the Big Data in guiding the decisions of organizations and their positive role in the development of production and increase the efficiency and profits of these organizations.