Toraks bilgisayarlı tomografi taraması yapılan hastalarda tiroid gland ve orbitaların maruz kaldığı yüzey dozlarının iki farklı cihazda dozimetrik yöntemlerle belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination and comparison of thyroid gland and orbital surface doses that exposed to radiation in patients undergoing thorax computed tomography in TWO different devices by dosimetric methods
- Tez No: 544062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, CTDIvol, DLP, TLD-100 dozimetre, yüzey dozu, Computed tomography, CTDIvol, DLP, TLD-100 dosimetry, surface dose
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada iki farklı bilgisayarlı tomografi cihazında, her bir cihazda 50 hasta olmak üzere toplamda 100 hastada tiroid gland, sağ göz ve sol göz yüzeyinden doz ölçümleri alınmıştır. Dozimetrik ölçümlerde TLD-100 dozimetreleri kullanılmıştır. Toraks tomografi taraması yapılan hastalar üzerinde üç farklı noktadan alınan ölçüm sonuçlarına göre, 128-kesit BT cihazında ölçülen yüzey dozlarının 16-kesit BT cihazında ölçülen yüzey dozlarından anlamlı derecede yüksek olduğu gözlenmiştir. Aynı zamanda tarama elde edilen ve radyasyon dozunun değerlendirilmesinde kullanılan doz ölçüm göstergelerinden CTDIvol, DLP, total DLP, kV, mAs, ışınlama süresi, kesit kalınlığı, pitch ve kesit sayısı gibi çekim parametreleri ve yaş, kilo, boy değişkenleride çalışmaya eklenmiştir. CTDIvol, DLP, total DLP, kesit sayısı, yaş, kilo ve boy değişkenlerinin dağılımı her iki cihazda benzer olarak bulunmuştur. Ancak kV, mAs, ışınlama süresi, kesit kalınlığı ve pitch değerleri farklılık göstermektedir. CTDIvol, DLP ve total DLP değerlerinin 16-kesit BT cihazında daha yüksek olmasına karşın ölçülen yüzey dozlarının 128-kesit BT cihazında daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thyroid gland, right eye and left eye surface dose measurements were taken, in two different computed tomography devices, 50 patients in each device, in total 100 patients. TLD-100 dosimeters were used for dosimetric measurements. According to the measurement results obtained from three different points on the patients who underwent thorax tomography scanning, the measured surface doses in the 128-section CT device were found to be significantly higher than the surface doses measured in the 16-section CT device. At the same time, the measurement parameters such as CTDIvol, DLP, total DLP, kV, mAs, scan time, slice thickness, pitch and number of slices, which are obtained during scanning and used in the evaluation of radiation dose, were added to the study. The distribution of CTDIvol, DLP, total DLP, number of slices, age, weight and height variables was similar in both devices. However, kV, mAs, scan time, slice thickness and pitch values differ. CTDIvol, DLP and total DLP values were higher in the 16-section CT device, but the measured surface doses were higher in the 128-section CT device.