İstanbul Karaim Cemaati üzerine antropolojik bir inceleme
An anthropological review on The Karaite Community in Istanbul
- Tez No: 544085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARIF ACALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Karai, Karay, Karaim, Yahudilik, Karaim dini, Karaimlik tarihi, İstanbul Karaimliği, kimlik, gelenek, Karaism, Karaite, Karaites in İstanbul, Karaite belief system, Karaite history, Judaism, culture, tradition, identity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu araştırma İstanbul Karaim Cemaati'ni sosyal antropoloji bilimi ışığında ele almakta olup, söz konusu grubu tarihsel, kültürel, dinsel ve geleneksel yönlerden kapsamlı bir şekilde incelemektedir. İstanbul'un en eski cemaatlerinden, Yahudilik inancının çatısı altındaki Karaim Cemaati, geride kalan elli kişilik nüfusuyla gün be gün yok olmaktadır. Haklarında kapsamlı bir antropolojik araştırma bulunmayan bu cemaatin çalışılması, bu araştırmanın antropoloji bilimi açısından önemini ortaya koymaktadır. Söz konusu araştırma din, kimlik, dil, tarih, kültür ve gelenekleri üzerinden İstanbul Karaim Cemaati'ni kendisine konu edinmektedir. Bu araştırma ile amaçlanan, bugün artık Türkiye'de sayıca bir hayli azalmış İstanbul Karailerinin kimliklerini, inançlarını, tarihlerini, kültürlerini ve geleneklerini anlamak, anlatmak ve daha da önemlisi kayıt altına alarak geleceğe kültürel bir miras bırakmaktır. Bu araştırmayla; yalnızca İstanbul Karaimliği üzerine literatüre bir katkı yapılmış olmamakta, aynı zamanda yok olmaya yüz tutmuş bir topluluk olarak İstanbul Karaim Cemaati varoluşunun unutulmaması adına da bir adım atılmış olmaktadır. Niteliksel araştırma yöntemini temel almakta olan bu çalışmanın ilk ve en önemli veri kaynaklarının başında etnografik saha araştırması gelmektedir. Derinlemesine görüşme ve katılımlı gözlem, araştırmada kullanılan diğer tekniklerdir. Bu araştırma ile görülmektedir ki, İstanbul Karaim Cemaati farklı kimliksel, dinsel ve geleneksel unsurları içerisinde barındırmaktadır ve cemaat için homojen bir varoluştan, tek bir kimlikten, tek tip bir dinsel edimler bütününden ve tek tip bir geleneksellikten bahsetmek mümkün gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
This ethnographic field research and study focus on the Karaite Community in İstanbul regarding the group's religion, identity and culture from an anthropological perspective. Main objective of this research is to take a record of the one of the most ancient and historical religious groups of İstanbul, namely the Karaite Community, which is about to go out of existence. Belonging to Judaism and being one of the oldest branches of this religion, Karaism and its followers are taken under a thorough investigation regarding their belief system, history, culture and tradition. The methods used for this study are ethnographic field study, participant observation and in-depth interview. The data from field study, in-depth interviews and participant observations were gathered, and analyzed via anthropological literature. According to the analysis of the findings, it would not be correct to talk about a homogeneous and one sided existence for the Karaite Community in İstanbul which embodies different religious, ethnic, identity and traditional elements.