Çalışanların iş tatmini örgütsel bağlılık, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel vatandaşlık davranışı açısından değerlendirilmesi: Finans sektöründe bir araştırma
The evaluation of employees' job satisfaction in terms of organizational commitment, organizational identification and organizational citizenship behaviour: A research in the finance industry
- Tez No: 544185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA ÖYKÜ İYİGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Job Satisfaction, Organizational Identification, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada finans sektöründe çalışanların iş tatmini, örgütsel özdeşleşme ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkilerin incelenmesi, iş tatmininin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracı rolünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin hazırlanan anket formları finans sektöründe çalışan 355 personele dağıtılmış ve bu katılımcılardan elde edilen yanıtlar analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen korelasyon analizi sonucunda değişkenler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between job satisfaction, organizational identification and organizational citizenship behavior of the employees in the finance industry. Also, it is aimed to reveal the mediating role of organizational identification on the relationship between job satisfaction and organizational citizenship behavior. The convenience sampling method was used in the study. The questionnaires were distributed to 355 personnel working in the finance industry and the 304 completed responses obtained from these participants were analyzed. The correlations between the variables were found statistically significant and hierarchical regression analysis was used.