Tunikamisin ile uyarılmış endoplazmik retikulum stresine bağlı gelişen apoptozis üzerine shilajit'in etkileri
The effects of shilajit on tunicamycin induced endoplasmic reticulum stress caused by apoptosis
  1. Tez No: 544275
  2. Yazar: NURTEN TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA SAFİ ÖZ, DOÇ. DR. MERYEM AKPOLAT FERAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Tunikamisin, Endoplazmik retikulum stresi, Apoptozis, İnfertilite, Shilajit, Tunicamycin, Endoplasmic reticulum stress, Apoptosis, Infertility, Shilajit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, öncelikle endoplazmik retikulum stresine bağlı testis seminifer tübüllerinde meydana gelen apoptozis ile infertilite arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca Shilajit'in endoplazmik retikulum stresini baskılayarak apoptozis ve infertiliteyi önlemedeki etkisinin değerlendirilmesi de bir diğer amacımız olmuştur. Endoplazmik retikulum, proteinlerin katlanmasında rol oynayan önemli bir organeldir. Endoplazmik retikulumun fonksiyon kapasitesini aşan fizyolojik ya da patolojik olaylar lümende yanlış katlanmış ya da katlanmamış proteinlerin birikimine yol açarak endoplazmik retikulum stresine neden olmaktadır. Shilajit, Himalaya dağlarında kaya katmanlarından sızan ve değişken kıvama sahip olan doğal bir sızıntıdır. Shilajit'in spermatojenik ve oojenik etkileri bulunmaktadır. Çalışmamızda denekler 8 gruba (24. saat ve 4. gün) ayrıldı. Endoplazmik retikulum stresi oluşturmak amacıyla V, VI, VII ve VIII. grup deneklere; deneyin 1. günü tek doz subkutan yoldan 200 μg/kg Tunikamisin, I, II, III ve IV. grup deneklere 1 ml Dimetil sülfoksit aynı yoldan uygulandı. III, IV, VII ve VIII. grup deneklere; oral yoldan gün aşırı 100 mg/kg Shilajit, I, II, V ve VI. grup deneklere 1 ml fizyolojik serum aynı şekilde verildi. GRP78/BİP, CHOP ve Kaspaz-3 gibi apoptotik belirteçlerin kullanıldığı immünohistokimyasal boyamalarda Shilajit verilen 4. gün gruplarında ekspresyonlarının azaldığı gözlendi. FSH, LH ve testosteron hormon düzeyleri ölçümünde Shilajit verilen 4. gün gruplarında FSH seviyesinde anlamlı düzeyde azalma, LH ve testosteron seviyelerinde anlamlı bir farklılığın olmadığı saptandı. Bu çalışmada Shilajit'in, Tunikamisin indüklü endoplazmik retikulum stresine bağlı gelişen apoptozisin, sıçan testisinde ortaya çıkaracağı germ hücre kaybını ve morfolojik değişiklikleri anlamlı bir düzeyde azaltabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The first purpose of this study wasto investigate the relationship between infertility and apoptosis that emerges in the seminiferous tubules due to the endoplasmic reticulum stress. The second purpose was to evaluate the effect of Shilajit that suppresses the endoplasmic reticulum stress and prevents apoptosis and infertility. The Endoplasmic reticulum is an important organelle, which plays role in the protein folding. Pathological events, which exceed the physiological and pathological functional capacity of endoplasmic reticulum, lead to protein accumulation and consequently cause endoplasmic reticulum stress. Shilajit is a natural substance found in the rock layers of Himalaya mountains. This substance leaks from the rock layers and has a changing texture. It has spermatogenic and oogenic effects. In our study, the subjects were divided into 8 groups. (24 hours and 4 days) In order to induce endoplasmic reticulum stress, single-dose subcutaneous Tunicamycin (200 µg/kg) was administered in Groups V, VI, VII, and VIII in the first day of the experiment. 1 ml dimethyl sulfoxide was administered to the subjects in Groups I, II, III and IV through the same way. Subjects in Groups III, IV, VII, and VIII received oral 100 mg/kg Shilajit every two days and subjects in Groups I, II, V and VI received oral 1 ml saline solution every two days. Immunohistochemical staining, in which apoptotic markers like GRP78/BIP, CHOP and Caspase-3 were used, revealed a decrease in the expressions in the 4th-day groups, which received Shilajit. The measurement of the hormones FSH, LH, and testosterone, showed that FSH levels were significantly decreased and the LH and testosterone levels were not significantly differentation in the 4th-day groups received Shilajit. In this study, it is concluded that Shilajit, might significantly decrease the germ cell loss and morphological changes in the rat testicles caused by apoptosis related to endoplasmic reticulum stress and induced by Tunicamycin.