CAD/CAM blokların tamirinde uygulanan farklı tamir sistemlerinin bağlanma dayanımına etkisi
The effect of different repair systems on the bond strength in the repair of CAD/CAM blocks
- Tez No: 544274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN GÖNÜLOL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM restorasyonlar, mikro makaslama bağlantı dayanımı, restorasyon tamiri, CAD/CAM restorations, Micro shear bond strength test, repair of restorations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı CAD/CAM restorasyonların tamirinde kullanılan yüzey pürüzlendirme yöntemlerinin etkinliğini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal-Metot: Bu çalışma için 3 farklı tipte CAD/CAM blok kullanılmıştır. (Block HC (Shofu Inc., Kyoto, Japan), Ceresmart (GC Corporation, Tokyo, Japan) ve Cerec Blok (Sirona Dental, Salzburg, Germany)) ISOMET 5000 (Buehler, Lake Bluff, IL, USA) cihazı yardımıyla bloklar; 5×5×5 mm olacak şekilde kesilmiş ve toplamda 300 adet örnek elde edilmiştir. Ardından örnekler 5 ile 55°C arasında 5000 defa termal siklusa tabi tutularak yaşlandırma işlemi yapılmıştır. Sırasıyla 600-1000 gritlik zımparalar ile yüzey standardizasyonu sağlanmıştır. Daha sonra örneklerin kompozit rezin bağlanacak yüzeylerine 5 farklı işlemi uygulanmıştır; Clearfil Tamir Kiti (Kuraray Medical, Okayama, Japan), Ultradent Tamir Kiti (Ultradent Products Inc., South Jordan, UT, USA), Elmas Frez ile pürüzlendirme + GC Tamir Kiti (GC Corporation, Tokyo, Japan), Er-YAG Lazer ile pürüzlendirme + GC Tamir Kiti (GC Corporation, Tokyo, Japan), Micro etcher ağız içi kumlama cihazı ile pürüzlendirme (Danville Engineering, Danville, Calif) + GC Tamir Kiti (GC Corporation, Tokyo, Japan) Gruplar tekrar 2'şer alt gruba ayrılarak iki farklı kompozit rezin ile tamir edimiştir. G-aenial Hibrit Kompozit (GC Corporation, Tokyo, Japan) ve G-aenial Universal Flo Kompozit (GC Corporation, Tokyo, Japan) CAD/CAM blok örneklerinin üzerine 2mm yüksekliğinde ve 4 mm çapında plastik kalıplar yardımıyla kondanse edilip LED ışık cihazı (3M ESPE Elipar TM S10) ) ile polimerize edilmiştir. Ardından örnekler makaslama testine tabi tutulup, kompozit ile CAD/CAM materyal ara yüzündeki kopmalar adeziv, koheziv ve mixed kırılmalar olmak üzere sınıflandırılmak için 40x büyütmeli stereomikroskop altında incelenmiştir. Bulgular: Cerec Blok bağlantı dayanım değerleri ortalaması diğer bloklardan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Grup KC, Grup UT dışında tüm gruplardan anlamlı olarak daha yüksek bağlanma dayanım değerleri göstermiştir. G-aenial Universal Flo, G-aenial hibrit kompozitten anlamlı olarak daha yüksek bağlantı dayanımı göstermiştir. Sonuç: Cerec Blok diğer bloklardan daha yüksek bağlanma dayanımı değerleri göstermiştir. Yüzey işlemleri arasında kumlama ile pürüzlendirme en yüksek bağlantı dayanım değerlerini göstermişir. G-aenial Universal Flo, G-aenial hibrit kompozitten daha yüksek bağlantı dayanımı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to compare the effectiveness of surface roughening methods used in repairing CAD / CAM restorations. Materials-Methods: Three different types of CAD / CAM blocks will be used for this study. Block HC (Shofu Inc., Kyoto, Japan), Ceresmart (GC Corporation, Tokyo, Japan) and Cerec Block (Sirona Dental, Salzburg, Germany) blocks will be selected in 14x12x18 mm size and A2 color. Blocks with the help of the ISOMET 5000 (Buehler, Lake Bluff, IL, USA) device; It will be cut to 5 × 5 × 5 mm and a total of 300 samples will be obtained. The samples will then be subjected to 5000 cycles of thermal cycling between 5 and 55 ° C for aging. Surface standardization will be provided by sanders with 600-1000 grit respectively. 5 different processes will then be applied to the surfaces of the samples to be bonded to the composite resin; Clearfil Repair Kit (Kuraray Medical, Okayama, Japan), Ultradent Repair Kit (Ultradent Products Inc., South Jordan, UT, USA), roughening with Diamond Frez + GC Repair Kit (GC Corporation, Tokyo, Japan), Er-YAG Laser Roughing with + GC Repair Kit (GC Corporation, Tokyo, Japan), Micro etcher roughening with an intra-oral sand blasting device (Danville Engineering, Danville, Calif) + GC Repair Kit (GC Corporation, Tokyo, Japan) Groups will be divided into 2 subgroups and repaired with two different composite resins. G-aenial Hybrid Composite (GC Corporation, Tokyo, Japan) and G-aenial Universal Flo Composite (GC Corporation, Tokyo, Japan) 2 mm high and 4 mm diameter plastic molds on top of CAD / CAM block samples. It will be polymerized with ESPE Elipar TM S10)). The samples will then be subjected to shear testing and the ruptures in the composite and CAD / CAM material interface will be examined under a 40x magnification stereomicroscope to classify them as adhesive, cohesive and mixed fractures. Results: Cad / Cam blocks were significantly higher than the other blocks in comparison with each other. When surface treatments were compared among themselves, Group KC showed significantly higher bond strength values than all groups except Group UT. Compared to the repair materials, G-aenial Universal Flo showed significantly higher bond strength than the G-aenial hybrid composite. Conclusion: Cerec Block showed higher bond strength values than other blocks. The roughening between the surface treatments by sanding shows the highest bond strength values. The G-aenial Universal Flo showed greater bond strength than the G-aenial hybrid composite.