Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık personelin örgütsel adalet algısı ve iş doyumu
Organizational justice perception and job satisfaction of health personnel working in first step health services
  1. Tez No: 544300
  2. Yazar: İZZET KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT NALDÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Sağlık ÇalıĢanları, Organizational Justice, Health Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Örgütsel adalet, Adams'ın“eşitlik teorisine”dayanan ve çalışanların iş tatmini, motivasyonuna etki eden önemli unsurların başında gelmektedir. Dağıtım, etkileşim, süreç adaletinin sağlıklı yaşandığı kurumlarda çalışan performansının üst düzeylere çıktığını söylemek mümkündür. Bu çalışma birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan personelin örgütsel adalet algısının iş doyumuna etkisini incelenmeyi amaçlamıştır. Çalışmada istatistiksel analiz olarak, bağımsız iki örneklemin, belirli bir değişken tarafından birbirinden farklı ortalamalara sahip olup olmadığını kontrol etmek için t- testi kullanılmıştır. İki ya da daha fazla grupların ortalamalarının farkını tespit etmek amacıyla Anova testi kullanılmıştır. Ankette kullanılan sorulara verilen cevapların yoğunluğunu görmek için her soruya ayrı frekans testi uygulanmıştır. İki sayısal ölçüm arasında doğrusal bir ilişki olup olmadığını, eğer böyle bir ilişki varsa bu ilişkinin yönünü ve şiddetinin ne olduğunu belirlemek için korelasyon analizi uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak iki farklı ölçek kullanılmıştır. Bunlar,“Minnesota iş doyum ölçeği”ve“Örgütsel Adalet Ölçeği”dir. Bunun yanı sıra katılımcıların sosyo demografik değişkenlerini incelemek amacıyla da bazı sorularda sorulmuştur. Çalışma sonucunda, görev ve cinsiyet arasında, örgütsel adalet ve iş doyum ölçeği ortalaması arasında, anlamlı bir farklılık görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizational justice is one of the important factors that affect the job satisfaction and motivation of employees based on Adams's equality theory. It is possible to say that the performance of distribution, interaction and process justice institutions are at high levels. The aim of this study is to examine the effect of organizational justice perception on job satisfaction of personnel working in primary health care. In the study, t-test was used as a statistical analysis to check whether the two independent samples had different averages from a given variable. Anova test was used to determine the difference of the mean of two or more groups. A separate frequency test was applied to each question to see the intensity of the answers given to the questions used in the questionnaire. Correlation analysis was applied to determine whether there is a linear relationship between two numerical measurements and if there is such a relationship. Two different scales were used to collect data. These are Minnesota Job Satisfaction Scale "and Organizational Justice Scale in addition, some questions were asked to examine the socio - demographic variables of the participants. At the end of the study, a significant difference was observed between the task and gender, between the organizational justice and job satisfaction scale.