Doğal menopoz, cerrahi menopoz ve erken menopozun yaşam kalitesi, cinsel fonksiyonlar ve depresyon düzeylerine etkisi
The effect of naturel menopause, surgical menopause and premature menopause on life quality, sexual functions and depression
  1. Tez No: 544301
  2. Yazar: FUNDA TOZLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel fonksiyonlar, Depresyon düzeyi, Menopoz, Yaşam kali-tesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada menopoza giriş şeklinin yaşam kalitesi, depresyon düzeyleri ve cinsel fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meno-poz Polikliniğine başvuran 164'ü doğal menopoz, 100'ü cerrahi menopoz ve 51'i erken menopoz olmak üzere toplam 316 kadın dahil edildi. Çalışmaya katılan kadınlara Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ), Beck Depresyon Envanteri Ve Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI) uygulandı. BULGULAR: Çalışmaya dahil olan kadınların yaş aralığı 23 ve 65 yaşları arasında olup ortalama 50 yaştır. Çalışmada depresyon sıklığı %23,8 iken üç hasta grubu ara-sında anlamlı istatiksel fark saptanmamıştır. Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçe-ğinden (MÖYKÖ) alınan toplam puanları arasında istatiksel anlamlı farklılık sap-tanmazken; cerrahi menopoz gubunda vazomotor semptomların doğal ve erken me-nopoz grubuna göre anlamlı derece yüksek bulunduğu görülmüştür (sırasıyla p=0.001; p=0.004; p0.05). SONUÇ: Sonuç olarak premenopozal, menopozal ve postmenopozal dönem, özellikle ortalama yaşam süresinin arttığı günümüzde, kadın yaşamının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Her üç dönemde de yaşam kalitesini arttırmaya yönelik tedbirler alınmalıdır. Üç menopoz grubu içinde yaşam kalitesi, depresyon düzeyi ve cinsel fonksiyonlar açısından menopozun sebebi ve zamanlamasına bağlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar menopozal dönemdeki her kadına bireysel olarak farklı yaklaşımlar gerektirir. Menopoz gruplarının birbiriyle kıyaslandığı çalışma sayısı azdır. Bu sebeple çalışmamız literatüre katkı sağlamaktadır. Bu konuyla ilgili daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz
Özet (Çeviri)
The Effect Of Natural Menopause, Surgıcal Menopause And Premature Menopause On Lıfe Qualıty, Sexual Functıons And Depressıon Abstract Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of menopause timing on quality of life, depression levels and sexual functions. Material And Methods : A total of 316 women were included in the study, 164 were natural menopause, 100 were surgical menopausal and 51 were premature menopause. The Menopause Specific Quality of Life Questionnaire (MENQOL), Beck Depression Inventory and Female Sexual Function Index (FSFI) were applied to the women who participated in the study. Results : The age range of the women included in the study is between the ages of 23 and 65 and the average age is 50 years. The frequency of depression was 23.8% and no statistically significant difference was found between the three groups. While there was no statistically significant difference between the total scores obtained from the Menopause Specific Quality of Life Questionnaire (MENQOL); vasomotor symptoms were significantly higher in surgical menopause group compared to the natural and early menopause group (p = 0.001; p = 0.004; p 0.05). Dıscussıon and Conclusıon : As a result, premenopausal, menopausal and postmenopausal period is an important part of women's life, especially when the average life expectancy increases. Measures should be taken to increase the quality of life in all three periods. In the three menopausal groups, there were differences in the quality of life, the level of depression, and sexual functions, depending on the cause and timing of menopause. These differences require different approaches to every woman in the menopausal period. The number of studies in which menopause groups are compared with each other is small. Therefore, our study contributes to the literature. We need more comprehensive studies on this subject. Key Words : Sexual functions, Depression level, Menopause, Quality of life