Kompozit greft materyalinin (HA-TCP/COL) dental implant çevresinde onlay greft materyali olarak kullanımının yeni kemik oluşumuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of effect of the use composite graft material (HA-TCP / COL) as an onlay graft material around dental implant on bone regeneration
  1. Tez No: 544307
  2. Yazar: EROL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÜRKCÜ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant, kompozit greft, onlay greftleme, otojen greft, histomorfometri, Implant, composite graft, onlay graft, autogenous graft, histomorphometry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son yıllarda implant cerrahisinin gelişmesiyle birlikte, kemik greft materyalleri kullanımı diş hekimliğinde daha fazla önem arz eder ve daha yaygın kullanılır hale gelmiştir. Değişen ve artan ihtiyaçlar araştırmacıların yeni kemik greft materyalleri geliştirilmesine yoğunlaşmalarına neden olmaktadır. Bu greft materyallerinden birisi de üç boyutlu kompozit greft (HA-TCP/Col) materyalidir. Doğal kemik dokusunun inorganik yapısını büyük oranda Hidroksiapatit (HA) oluştururken organik yapısını ise Tip 1 kollajen oluşturmaktadır. Bu yapıyı taklit etme amacıyla üretilen üç boyutlu kompozit greft materyallerinin başarılı sonuçlarıyla ilgili literatürde çalışmalar mevcuttur. Ancak kompozit greft materyalinin implant çevresinde onlay kullanımı ile ilgili literatürde yeterli sayıda çalışma gözlemlenememiştir. Bu deneysel çalışmada, implant çevresinde kompozit greft materyalinin onlay kullanımının sonuçları, onlay olarak otojen bone ring kullanımı sonuçlarıyla ve soket içerisinde kompozit greft kullanımı sonuçlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada toplam 4 adet erkek koyun kullanılmıştır. Koyunların pelvis bölgesinde 10 mm çapında ve 2 mm derinliğinde 4'er adet (onlay grupları), 10 mm çapında ve 6 mm derinliğinde 2'şer adet (soket grupları) defekt oluşturulmuştur. Her koyuna toplam 6 adet 3.7 mm çapında 10 mm boyunda implant yerleştirilmiştir. İmplantların çevresinde otojen ring blok greftler ve kompozit greftler uygulanmıştır. Tüm hayvanlar 12 haftalık iyileşme periyodunun ardından sakrifiye edilmiştir. İmplant ve çevresindeki greft yerleştirilen alan blok olarak çıkarılmış, elde edilen kesitlerle histomorfometrik inceleme yapılmıştır. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, üretilen kompozit greft materyalinin onlay olarak kullanımı otojen ring blok kullanımıyla karşılaştırıldığında, otojen greft grubu, kemik implant kontağı ve oluşan kemik hacmi açısından daha başarılı bulunmuş, ancak sonuçların istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya koymadığı saptanmıştır. Ayrıca kompozit greft materyalinin onlay ve soket içerisinde implant çevresinde kullanımında da kemik implant kontak oranı ve oluşan yeni kemik hacmi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of implant surgery in recent years, the use of bone graft materials has become more important and more common in dentistry. Therefore, researchers have focused on the development of new bone graft materials. One of these graft materials is the three-dimensional composite graft (HA-TCP / Col) material. The inorganic phase of natural bone tissue is mostly formed by (Hydroxyapatite) HA, while the organic phase is formed by Type 1 collagen. There are studies in the literature on the successful results of three-dimensional composite graft materials produced to mimic this structure. As far as we know, there is no study on the use of composite graft material as an onlay graft around the dental implant. In this experimental study, the results of onlay use of composite graft around the implant were evaluated by comparing the results of the onlay application of autogenous bone ring and the results of the use of the composite graft in the socket. In this experimental study, 4 adult male sheep were used. Four standard bone defects 10 mm in diameter and 2 mm in depth were prepared for onlay groups and two standard bone defects 10 mm diameter and 6 mm in depth were created for socket group in pelvis of the sheep. A total of 6 (3.7 mm diameter 10 mm-long) implants were placed in each sheep. Autogenous ring block grafts and composite grafts were applied around the implants. All animals were sacrified after 12 weeks of healing period. The implants with surrounding bone defects were removed en bloc. Undecalcified sections were prepared for histomorphometric analysis. The data were analyzed statistically. As a result, compared with composite graft onlay usage, the autogenous graft group was found to be more successful in terms of bone implant contact and bone volume, but the results were not statistically significant. In addition, it has been determined that composite graft material does not make a statistically significant difference in bone implant contact rate and new bone volume in the use of onlay and socket around the implant.