Çanakkale'de Tetranychus urticae Koch'nin mücadelesinde avcı akar phytoseiulus persimilis athias-henriot (Acari: Tetranychidae; Phytoseiidae)'in etkinliği üzerine araştırmalar
The studies on effects of the predatory mite phytoseiulus persimilis athias-henriot on Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae; Phytoseiidae) in Çanakkale
- Tez No: 544340
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KASAP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Phytoseiulus persimilis, Populasyon, Salım Oranı, Tetranycus urticae, Çanakkale, Phytoseiulus persimilis, Population, Release Ratio, Tetranycus urticae, Çanakkale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Dardanos yerleşkesinde 2015-2017 yıllarında yürütülen bu çalışmada, iki noktalı kırmızı örümcek Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)'nin biyolojik mücadelesine yönelik olarak Çanakkale'de doğadan toplanan ve iklim odalarında üretilen avcı akar Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae)'in farklı salım oranlarında ve farklı bitkiler üzerinde T. urticae'ye karşı etkinliği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, P. persimilis'in 1:10, 1:20 ve 1:40 avcı:av oranlarında ve dört farklı konukçu bitki domates, biber, patlıcan, hıyar üzerinde T. urticae'ye karşı biyolojik mücadelede başarı ile kullanılabileceği belirlenmiştir. P. persimilis'in üç farklı salım (1:10, 1:20 ve 1:40 avcı:av) oranlarında T. urticae'yi kontrol altına aldığı ancak 1:10 ve 1:20 avcı:av oranlarının daha başarılı olduğu, avcının kannibalizm özelliği ve iş gücü açısından değerlendirildiğinde, 1:20 avcı:av oranının daha etkin bir salım oranı olabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu çalışma ile Çanakkale ilinde P. persimilis'in Ağustos ayında faaliyete geçerek populasyon oluşturduğu ve T. urticae üzerinde etkin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in Dardanos campus of Agriculture Faculty of Çanakkale Onsekiz Mart University in 2015-2017 years. For the predatory mite Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae) on biological control of two spotted red spider mite Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae), the P. persimilis collected from the field in Çanakkale was produced in climate laboratory and the effectiviness of P. persimilis on control of T. urticae was studied at different release ratios and on different host plants in field studies. As a result of the research, it has been determined that P. persimilis were able to control of T. urticae at 1:10, 1:20 and 1:40 predator:prey release ratios and on tomato, pepper, eggplant and cucumber can be used successfully in the biological control of four different host plants. Three different release ratios of P. persimilis were able to control of T. urticae at 1:10, 1:20 and 1:40 predator:prey release ratios, but 1:10 and 1:20 release ratios were more enough control and due to the cannibalism of the predator and in terms for labor of work, 1:20 release ratio was observed to be a more suitable method. In addition to this, it was observed that P. persimilis was active in August in Çanakkale and formed a population. P. persimilis was effective on T. urticae in the research.