Yumuşak güç stratejisi çerçevesinde Çin'in Afrika'ya yönelik dış politikası
Foreign policy of China for Africa in the framework of soft power strategy
- Tez No: 544383
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Afrika, Yumuşak Güç, Kültür, Siyasi Değerler, Dış Politika, China, Africa, Soft Power, Culture, Political Values, Foreign Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çin'in Afrika'ya yönelik bir yumuşak güç stratejisinin olup olmadığını araştırmak ve varsa Çin'in nasıl bir strateji izlediğini ortaya koymaktır. Bu yapılırken öncelikle uluslararası politikada güç kavramının tam olarak ne ifade ettiği açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra çalışmada, çalışmanın temelini oluşturan Çin dış politikasının yumuşak güç ile ilişkisi ve Çin'in Afrika'daki yumuşak güç kullanımı tüm boyutlarıyla incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışmada, yumuşak güç kaynaklarının Çin tarafından Afrika'da nasıl etkili bir dış politika aracı olarak kullanıldığı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde çalışmada, Afrika'nın Çin dış politikasındaki yeri ve önemi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Böylelikle Çin'in Afrika'ya yönelik yaptığı dış politika hamlelerinin temel dinamikleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether China has a soft power strategy for Africa and to determine the quality of that strategy. In this process, first of all, the concept of power in international politics has been tried to be explained what it means. In addition to this, in the study, the basis of the study, the relationship of Chinese foreign policy with soft power and the use of China's soft power in Africa have been studied with all dimensions. In this respect, the study evaluated how soft power sources are used by China as an effective foreign policy tool in Africa. In the framework of these evaluations, the importance and place of Africa in China's foreign policy has been examined in detail. In this way, the main dynamics of China's foreign policy moves towards Africa have been tried to be introduced.