Tiroid fonksiyon testlerinin açlık ve tokluk durumlarına göre değişimi
Change of thyroid function tests according to hunger and satiety
- Tez No: 544433
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: TSH, açlık-tokluk, tiroid fonksiyon testleri, fT4, TSH, fasting-satiety, thyroid function tests, fT4
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada yaygın olarak kullanılan tiroid fonksiyon testleri olan serum TSH ve tiroksin'in (T4); kişinin açlık ve tokluk durumlarındaki değerleri karşılaştırılarak, bu durumdan etkilenme özelliğinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmamıza Ağustos 2017-Kasım 2017 tarihleri arasında ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran; tanılı 30 hipotiroidi, tanılı 30 subklinik hipotiroidi ve herhangi bir tiroid hastalığı olmayan 60 sağlıklı birey olmak üzere toplam 120 birey dahil edildi. Çalışmaya katılan bireylerden aç karnına sabah 08.00'da ve kahvaltı ettikten sonra saat 10.00'da olmak üzere iki kan örneği alınarak TSH ve fT4 değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Katılımcıların ortalama bazal açlık TSH değeri 2,6±1,8 mIU/L, ortalama tokluk TSH değeri 2,0 ± 1,5 mIU/L ölçüldü, tokluk TSH değerleri açlık değerlerinden anlamlı düşüktü. Katılımcıların ortalama bazal açlık fT4 değeri 1,3 ± 0,4 mg/dl, ortalama tokluk fT4 değeri 1,4 ± 0,3 mg/dl ölçüldü, tokluk fT4 değerleri açlık değerlerinden anlamlı yüksekti. Gruplar arasında açlık ve tokluk TSH ve fT4 düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Açlık ve tokluk TSH değerlerini karşılaştırdığımızda; 120 katılımcının 114'ünde (%95) açlık TSH değeri, tokluk TSH değerinden yüksek olarak bulunmuştur. Katılımcıların 40'ında (%33,3) açlık fT4 değeri, tokluk fT4 değerinden yüksek, 79'unda (%65,9) tokluk fT4 değeri, açlık fT4 değerinden yüksek, 1'inde (%0,8) ise aynı olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Literatürdeki sonuçlara paralel, çalışmamızda tokluk TSH değerleri açlık TSH değerlerine göre anlamlı düşük bulunmuştur. Yemek sonrası TSH baskılanmasında, kan alınma zamanı ve yemek sonrası salınan somatostatin rol oynamış olabilir. Tokluk fT4 değerleri ise açlıktan daha yüksek bulunmuştur ancak aradaki fark çok düşüktür ve hastalar arasında tutarlı değildir. Çalışmamızda literatürde belirlenen diğer çalışmalardan daha yüksek duyarlılıkta ölçümler ve daha fazla sayıda katılımcı kullanılması bu farkların anlamlı saptanmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the values of a person in hunger and satiety and to determine the effect of being affected, used TSH and thyroxine (T4). Method: Our study was conducted between August 2017 and November 2017 at Çanakkale Onsekiz Mart University Health Application and Research Hospital. A total of 120 subjects including 30 diagnosed hypothyroidism, 30 diagnosed subclinical hypothyroidism and 60 healthy individuals without any thyroid disease were included. Two blood samples were collected from the participants on the fasting morning at 8.00 am and at 10.00 am after breakfast, TSH and fT4 values were compared. Results: The mean basal fasting TSH value of the participants was 2.6 ± 1.8 mIU / L, mean TSH value was 2.0 ± 1.5 mIU / L, and the toughness TSH values were significantly lower than the fasting values. The mean basal fasting fT4 value of the participants was 1.3 ± 0.4 mg / dl and the mean toughness fT4 was 1.4 ± 0.3 mg / dl, and the toughness fT4 values were significantly higher than the fasting values. There was no significant difference between fasting and fasting TSH and fT4 levels among the groups. When we compare TSH values of fasting and satiety; In 114 (95%) of the 120 participants, the fasting TSH value was found to be higher than the toughness TSH. Fasting fT4 value was found to be higher in 40 (33.3%), toughness than fT4 and in 79 (65.9%), fastness fT4 value was higher than fasting fT4 and 1 (0.8%) was the same. Conclusion: In our study, the TSH values of fasting TSH were found to be significantly lower than fasting TSH values. In suppression of TSH after suppression, somatostatin release time and post-meal release may have played a role. Toughness fT4 values were higher than fasting, but the difference was very low and not consistent among patients. In our study, the higher sensitivity measurements and the use of more participants than the other studies determined in the literature provided a meaningful determination of these differences.