Propolis ve hypericum perforatum özütünün kavite dezenfektanı olarak uygulanmasının ardından rezin esaslı fissür örtücünün fiziksel özellikleri üzerine etkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative investigation of the effect of application propolis and hypericum perforatum as A cavity disinfectant on the physical properties of resin based fissure sealent
- Tez No: 544432
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE AYŞE SERİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma dayanımı, propolis, hypericum perforatum, mikrosızıntı, pit ve fissür örtücü, Bond strength, propolis, hypericum perforatum, microleage, pit and fissure sealent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Koruyucu tedaviler kapsamında yaygın olarak kullanılan pit ve fissür örtücülerle çocuk ve gençlerde çürük gelişiminin önlenmesi ve başlangıç lezyonlarının durdurulması hedeflenmektedir. Fissür örtücü uygulanırken öncelikle diş yüzeyinden bakteri plağı uzaklaştırılmalıdır. Bunun için bazı farklı yüzey temizleme teknikleri uygulanmaktadır. Ancak yine de rezidüel bakteriler pit ve fissürlerde var olabilmektedir. Pit ve fissürlerde mekanik temizleme sonrası kalan bakterileri elimine etmek için kavite dezenfektanı kullanmak uygundur. Bu tez çalışması, fissür örtücü materyalinin uygulanmasından önce propolis ve hypericum perforatum özütünün kavite dezenfektanı olarak kullanımının fissür örtücü materyalin fiziksel özellikleri üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmamızda fissür örtücü materyal yerleştirilmeden önce dezenfeksiyon amaçlı propolis, hypericum perforatum özütü ve klorheksidin uygulamalarının mineye olan bağlanma dayanımı ve mikrosızıntı miktarlarına etkileri in vitro şartlarda insan yirmi yaş dişleri kullanılarak araştırılmıştır. Bağlanma dayanımını değerlendirmek için makaslama test yöntemi ve mikrosızıntı miktarını değerlendirmek için boya penetrasyonu yöntemi seçilmiştir. Negatif kontrol grubu örneklerine dezenfeksiyon yapılmamıştır. Pozitif kontrol grubuna klorheksidin ile dezenfeksiyon, deney grubu örneklerine fissür örtücüden önce propolis ile dezenfeksiyon, hypericum perforatum ile dezenfeksiyon uygulanmıştır. Makaslama bağlanma dayanımı testi için fissür örtücü materyal 3 mm çapında, 2 mm yüksekliğinde hazırlanan plastik tüpler yardımıyla uygulanmıştır. Örneklere 1 mm/dk sabit hızda kopma meydana gelinceye kadar kuvvet uygulanmış, kırılan örnek yüzeyleri stereomikroskop altında incelenerek adeziv, koheziv, miks tip olarak gruplandırılmıştır. Makaslama bağlanma dayanımı testi için kullanılan gruplar, mikrosızıntı testi için de oluşturulmuştur. 3. molar dişlerin oklüzal yüzeylerine fissür örtücü uygulanmıştır. Dişler 500 kez termal siklusun ardından, %0.5 metilen mavisi solüsyonunda 24 saat bekletildikten sonra, kesit alma cihazı ile örneklerden bukkolingual yönde üçer adet kesit alınmıştır. Alınan kesitler stereomikroskopta X40 büyütmede incelenmiştir. Fissür örtücü yerleştirilmeden önce propolis ve hypericum perforatum uygulanması makaslama bağlanma dayanımını adeziv ve koheziv kırılma tipi gösteren örneklerde etkilememiştir. Miks kırılma tipi gösteren örneklerin gruplara göre ortalama MPa değeri anlamlı farklılık göstermiştir (p0.05). Dezenfeksiyon amaçlı Propolis ve Hypericum Perforatum özütü kullanılması rezin esaslı fissür örtücünün fiziksel özelliklerini etkilememiştir. Antimikrobiyal özellikli bu doğal maddelerin kavite dezenfektanı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak diş hekimliğinde kullanılması ve standardize edilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyacımız vardır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to prevent the development of caries and stop the initial lesions in children and adolescents with pit and fissure sealants commonly used within the scope of preventive therapies. Before applying the fissure sealent, the plaque should be removed from the tooth surface. For this purpose, some different surface cleaning techniques are applied. However, ıts very well known that residual bacteria may still exist in pits and fissures. It is appropriate to use a cavity disinfectant to eliminate bacteria remaining after mechanical cleaning in pits and fissures. This study aims to compare the effects of the use of propolis and hypericum perforatum extract as cavity disinfectant on the physical properties of the fissure sealant material prior to the application of the fissure sealant material. In our study, the shear bond strength and microleakage were investigated using human third molar teeth under in vitro conditions. The method of dye penetration has been chosen to evaluate the microleakage and the method of shear test method has been chosen to evaluate bond strength. Negative control group samples were not disinfected. Disinfection with chlorhexidine was applied to the positive control group, disinfection with propolis and disinfection with hypericum perforatum were applied to the experimental group samples before fissure sealant. For shear bond strength test, the fissure sealant material was applied with the plastic tubes prepared 3 mm diameter and 2 mm height. The force is applied to the specimens at a constant speed of 1 mm / min until rupture occurs. Broken sample surfaces examined under stereomicroscope are grouped as adhesive, cohesive, mixed type. Groups used for shear bond strength testing were also created for microleakage testing. Fissure sealant was applied to the occlusal surfaces of third molar teeth. After 500 cycles of thermal cycling, the teeth were kept in 0.5% methylene blue solution for 24 hours, and three sections were taken from the specimens in the bukkolingual direction. Sections were examined at X40 magnification under stereomicroscope. The application of propolis and hypericum perforatum before the fissure sealant did not affect the shear bond strength in samples showing the adhesive and cohesive refraction type. The mean MPa value of the samples showing the mix fracture type showed a significant difference (p 0.05). The use of Propolis and Hypericum Perforatum extract for disinfection did not affect the physical properties of resin based fissure sealant. It has been concluded that these natural substances with antimicrobial properties can be used as cavity disinfectants. However, we need further studies to be used and standardized in the field of dentistry.