Çok amaçlı tasarlanıp uygulanan binanın otel olarak işlevlendirilmesi : Gaziantep Teymur Continental Otel örneği
Multipurpose design and design of the building of the building of hotel: Gaziantep Teymur Continental Hotel example
- Tez No: 544445
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTINOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Refunctioning, Hotel Organization, Hotel, Gaziantep
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma çok amaçlı tasarlanan mevcut bir binanın yeniden işlevlendirilerek otel yapısına dönüştürülmesinde yaşanan sorunları ve çözümlerin incelenmesini hedeflemektedir.Bu kapsamda, işlev kavramı, yeniden işlev kavramı, konaklama kavramı, otel kavramı tanımlaması yapılıp, otel yapısının işlev yapısı ,mekânsal organizasyonu ve biçimsel organizasyonu incelenerek analiz edilmiş, mevcut yapının yeniden işlevlendirilmesindeki gereksinimler incelenmiş, böylelikle yaşanan sorunlar ve çözümler daha anlaşılabilir halde değerlendirilmiştir. Otel yapısının analiz edilmesinin yanında Gaziantep'in turizmine etki eden alanları incelenmiş, günümüzdeki Gaziantep' de bulunan oteller de ön bilgi olarak değerlendirilmiştir. Gaziantep Teymur Continental Oteli günümüzdeki kullanımı ve ilk tasarlanan öneri projesinden de yararlanılarak , taşıyıcı sistemi yapılmış çok amaçlı tasarlanan binanın yeniden işlevlendirilmesi incelenmiş ve analiz edilmiştir. Mevcutta kullanılan binanın yeniden işlevlendirmeye bağlı yaşadığı sorunlar ve yeniden işlevlendirilen binanın işleve uygunluğu incelenmiştir. Gaziantep Teymur Continental Otel örneği üzerinden, yeniden işlev kazandırılan bina genel olarak işlevine uygun çalışmaktadır. Bu anlamda incelenen bina yeniden işlevlendirilecek binalar için örnek olabilecek niteliktedir. Fakat yeni yapılacak binalar için incelenen örnekte yaşanan sorunların daha detaylı bir incelemeyle göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Yeniden İşlevlendirme , Otel Organizasyonu, Otel, Gaziantep
Özet (Çeviri)
This paper aims to study the problems and solutions which were experienced during the refunctioning of a multi-purpose building into a hotel structure. Within this framework, the concepts of function, refunctioning, accommodation and hotel are defined; the functional structure, spatial and formal organization of the hotel structure are studied and analyzed; the requirements for refunctioning the current structure are studied, allowing us to evaluate the problems and solutions clearly. In addition to analysis of the hotel structure, the areas of Gaziantep which affect tourism are examined; and the hotels which are currently located in Gaziantep are also evaluated. Drawing on from the current usage of Gaziantep Teymur Continental Hotel and its first drafted recommendation project, the refunctioning of a multi-purpose design building, whose load-bearing system was completed, is examined and analyzed. The problems experienced by the currently used building due to refunctioning and the refunctioned building's suitability to its new function are examined. Specifically, for the example of Gaziantep Teymur Continental Hotel, the refunctioned building is overall operating in accordance with its new function. In this sense, the examined building can set an example for buildings that will be refunctioned. However, the problems in this studied example should be taken into consideration with a more detailed investigation for newly constructed buildings.