Muhafazakârlık ve AK Parti'nin aile politikaları
Conservatism and AK Party's family policies
  1. Tez No: 544533
  2. Yazar: EMEL ÇOKOĞULLAR BOZASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL BETÜL SANCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, AK Parti, Erkek Egemenliği, Muhafazakârlık, Sağlam Aile Yapısı”, Family, AK Party, Male Domination, Conservatism, Solid Family Structure”
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada, AK Parti'nin aile politikaları muhafazakâr ideolojinin temel unsurları bağlamında incelenmeye çalışılmaktadır. Muhafazakâr ideolojinin erkek egemenliği ile ilişkisi teorik arka planında, AK Parti'nin özellikle 2011 sonrası dönemde aile politikalarını merkeze yerleştirme süreci üzerinde durulmaktadır. Bu politikalar aracılığıyla bozulduğu düşünülen aile yapısı onarılmaya ve“geniş aileye ilişik çekirdek aile”olarak adlandırılan modelin canlandırılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bahsi geçen bu aile modelinde de erkek, evin reisi olmakta ve kadın, çeşitli nedenlerle uzaklaştığı ileri sürülen eve geri çağrılarak erkek egemenliği güçlendirilmektedir. Kadın, fıtratına uygun olduğu belirtilen rol ve görevlerini yerine getirmeye teşvik edilmekte ve ailede yaşanan bozulmanın kaynağının kadının değişen yaşamı ile ilgili olduğu ortaya konmaktadır. Bozulmanın durdurulmasına yönelik detaylı yasal düzenlemeler yapılmakta, muhafazakârlık ve erkek egemenliği ortaklığında“ideal kadın”tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to analyze the AK Party's family policies are being studied in the context of the basic elements of conservative ideology. The theoretical background of the conservative ideology in relation to male sovereignty focuses on the process of centering the family policies of the AK Party, especially after the end of 2011. Through these policies, it seems that the family structure that is thought to have deteriorated is being repaired and the model called“the nuclear family attached to the extended family”is tried to be revived. In this family model of betting, the male becomes the resident of the house, and the male domination is strengthened by the woman being called back to the allegedly removed house for various reasons. The woman is encouraged to fulfill the roles and duties stated to be appropriate for the nature and reveals that the source of the degraded family is related to the changing life of the woman. Detailed legal arrangements are made to stop the deterioration and the“ideal woman”is defined in conservatism and male sovereignty partnership.