İnsansız hava araçlarının geleceği ve muharebe sahasında kullanımı
Future of unmanned aerial vehicles and application of battleground
  1. Tez No: 544536
  2. Yazar: İLKER DOĞAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. RECEP BENZER, PROF. DR. ALPTEKİN ERKOLLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları, Savaşın Evrimi, Savaş Teorileri, Muharebe Alanı, Askeri Teknolojiler, Unmanned Aerial Vehicles, Evolution of War, War Theories, Battleground, Military Technologies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden itibaren savaşlar insanların hayatlarını etkilemiş ve günümüzde de etkilemeye devam etmektedir. Bu süreç içerisinde farklı teknolojik gelişmelerin ve taktiklerin uygulanması ile savaşların icra ediliş biçimleri de değişim geçirmiştir. Savaşları etkileyen ana unsurlar insan, muharebe alanı, teknoloji ve doktrinler olarak belirlenmiştir. Bu alanlara ilişkin eğilimler yoğun literatür taraması sonucunda tespit edilmiştir. Savaşların gerçekleştirildiği muharebe alanları bu değişimler kapsamında incelenerek gelecekte gerçekleşebilecek muharebeler için öngörülerde bulunulmuştur. Mevcut eğilimlerin daha az insan, daha çok teknolojik gelişmişlik içeren farklı muharebe ortamlarında icra edilmesi yönünde olduğu belirlenmiştir. Çeşitlenen muharebe alanlarının insan kapasitesinin üzerinde fiziksel ve psikolojik şartlar gerektirdiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda insansız sistemlere daha fazla önem ve görev verilmeye başlanmıştır. İnsansız sistemlerin esas olarak gelişme gösterdiği alanın hava araçlarında olduğu belirtilmektedir. Günümüzde insansız hava araçlarının gerçekleştirdiği görevlerin gelecekte daha da çeşitleneceği değerlendirilmektedir. Bu kapsamda mevcut hava araçlarının insanlı ve insansız sistemleri arasında SWOT analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda meskun mahaller başta olmak üzere sürü halinde görevlerini gerçekleştirecek sistemlerin üretilmesine ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. İnsansız hava araçları konusunda çeşitli ülkeler tarafından gerçekleştirilen projeler ve çalışmalar konunun derinleştirilmesi kapsamında ayrıca değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the beginning of human history, wars have affected people's lives and still continue to influence them. During this period, the implementation of different technological developments and tactics have changed the wars' execution ways. The main components affecting wars were determined as human beings, battleground, technology and doctrines. Trends in these areas were classified as a result of intensive literature review. The battlegrounds, where wars were carried out, were examined within the scope of these changes and predictions were made for the future battles. It has been assessed that the current trends require fewer people in different battlegrounds and more technological developments. It has been stated that various battlegrounds require more physical and psychological capacity than humans. In this context, more importance and task have been given to unmanned systems. It is stated that the unmanned systems are mainly developed in aircraft. Nowadays it is interpreted that unmanned aerial vehicles' missions, will be further diversified in the future. In this context, SWOT analysis was carried out among manned and unmanned systems of existing aircraft. As a result of evaluations, it has been determined that there is a need to produce systems that will perform their tasks in the swarms especially in urban areas. Additionally, projects and studies carried out by various countries on unmanned aerial vehicles have been evaluated within the scope of the thesis.