İnsansız hava araçlarının lojistik sektöründe kullanımı: Türkiye'ye yönelik politika önerileri
The use of unmanned aerial vehicles in logistics sector: Policy recommendations for Türkiye
  1. Tez No: 936287
  2. Yazar: MERT BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları (İHA), Lojistik Sektörü, Politika Önerileri, Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), Logistics Sector, Policy Recommendations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez, insansız hava araçlarının (İHA) lojistik sektöründeki kullanımını ve Türkiye'ye yönelik potansiyel politika önerilerini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. İHA teknolojisinin lojistik süreçlerde sağladığı zaman tasarrufu, maliyet avantajı ve operasyonel verimlilik gibi unsurlar değerlendirilerek, bu teknolojinin sektörde nasıl bir dönüşüm yarattığı incelenmiştir. Özellikle son mil teslimatları, depo yönetimi ve envanter kontrolü gibi alanlarda İHA'ların sunduğu yenilikler, literatür taraması ve yapılan saha araştırmaları doğrultusunda analiz edilmiştir. Çalışmada, dünya genelinde hızla yaygınlaşan İHA teknolojisinin Türkiye'deki mevcut durumu incelenmiş ve bu alandaki fırsatlar ile karşılaşılan engeller ortaya konmuştur. Türkiye'deki yasal düzenlemeler, hava sahası yönetimi ve teknik altyapı eksiklikleri, İHA'ların lojistik sektörüne entegrasyonunu zorlaştıran başlıca faktörler olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, İHA operatörlerinin görüşlerini almak amacıyla yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılarak beş İHA operatörü ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu mülakatlar, saha deneyimlerine dayalı olarak karşılaşılan teknik, operasyonel ve yasal sorunları daha iyi anlamaya ve çözüm önerileri geliştirmeye katkı sağlamıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Türkiye'de İHA'ların lojistik sektörüne entegrasyonunu destekleyecek politika önerileri sunulmuştur. Bu öneriler, kamu ve özel sektör işbirliğinin artırılması, mevzuat düzenlemelerinin iyileştirilmesi, teknik altyapının güçlendirilmesi ve İHA kullanımına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının teşvik edilmesi yönünde şekillendirilmiştir. Sonuç olarak, İHA'ların etkin bir şekilde kullanılmasıyla Türkiye'de lojistik süreçlerin daha hızlı, düşük maliyetli ve verimli hale geleceği, bunun da uluslararası rekabet gücünü artıracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the use of unmanned aerial vehicles (UAVs) in the logistics sector and presents potential policy recommendations for Türkiye. The advantages of UAV technology in logistics processes, such as time savings, cost reduction, and operational efficiency, are evaluated to analyze how this technology is transforming the sector. Innovations brought by UAVs, particularly in last-mile deliveries, warehouse management, and inventory control, are analyzed based on a literature review and field research. The study investigates the current state of UAV technology in Türkiye within the context of its rapid global adoption, identifying both opportunities and challenges. Legal regulations, airspace management, and technical infrastructure deficiencies have been identified as major factors hindering the integration of UAVs into Türkiye's logistics sector. In this regard, semi-structured interviews were conducted with five UAV operators to gain insights into their experiences. These interviews provided valuable perspectives on the technical, operational, and legal challenges encountered in the field, contributing to the development of practical solutions. Based on the findings, policy recommendations have been proposed to facilitate the integration of UAVs into Türkiye's logistics sector. These recommendations emphasize the need for enhanced collaboration between the public and private sectors, improvements in regulatory frameworks, strengthening of technical infrastructure, and the promotion of training and awareness programs on UAV usage. Ultimately, the effective utilization of UAVs is expected to make logistics processes in Türkiye faster, more cost-efficient, and highly productive, thereby enhancing the country's competitiveness in the international arena.