The geopolitical position of Northern Iraqi region and its impact on the relations with Turkey
Kuzey Irak bölgesinin jeopolitik konumunun Türkiye - Kuzey Irak ilişkilerine etkisi
- Tez No: 544535
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğalgaz, Kuzey Irak, Petrol, Tarım, Turizm, Türkiye, Ulaşım, Agriculture, Gas, Northern Iraq, Oil, Tourism, Transportation, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, Kuzey Irak'ın Türkiye ile olan ilişkilerine coğrafi, siyasi ve ekonomik zorluklar gibi alanlardaki jeopolitik olanaklar açısından genel bir bakışa odaklanır. Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki ilişkilerin asıl temelini resmeder ve inceler. Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin iki ülkeyi nasıl etkilediği sorusuna cevap bulmaya çalışır. Daha çok Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki ilişkileri geliştiren siyasi, ekonomik ve coğrafi yönleri inceler. Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki ilişkileri inşa eden ana enstrüman olarak aynı derecede enerji yönünü gösterir. Kuzey Irak Yönetimi tüm komşularıyla ilişkilerini sağlamlaştırmaya başlamaktadır. Kuzey Irak'ın coğrafi konumundan dolayı, özellikle turistler için, birçok insan Kuzey Irak'a ilgi duyar ve komşu ülkelerden özellikle Türkiye'den çok sayıda iş adamı İbrahim Halil Gümrük kapısına gelir. Kuzey Irak petrol, gaz ve birçok mineraller gibi doğal kaynaklar açısından zengindir; bu durum da Türkiye ve Kuzey Irak arasında iyi ilişkilere yol açmaktadır. Kuzey Irak'taki İŞİD mücadelesi Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri engellemektedir ve bölgede ekonomik çöküşe yol açmaktadır; ancak bu durum Kuzey Irak'tan Türkiye'ye ve diğer ülkelere petrol ihracatı ve yakın gelecekteki gaz ihracatı gelişirken Türkiye ve Kuzey Irak ilişkileri üzerinde etkisi olmaktadır. Bu tez başlıca dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm tezin giriş bölümü olarak temel araştırma sorusu, alt sorular ile tezin niteliği ve araştırma yöntemine odaklanır. İkinci bölüm coğrafyanın Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkiler üzerindeki etkisini ele alır. Üçüncü bölüm Kuzey Irak'ın siyasi konumunu ve bu konumun Türkiye ile ilişkiler üzerindeki etkisi hakkında bilgi verir. Dördüncü bölümde Kuzey Irak'ın enerji rezervi ve enerjinin Türkiye ile ilişkileri nasıl etkilediği analiz edilecektir. Sonuç bölümünde de Türkiye-Kuzey Irak ilişkilerinin farklı yönleri ortaya koyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is focused on an overview of Northern Iraq relations with Turkey, especially in terms of its geopolitical potentials, on those fields like geographical, political and economic challenges. It portrays and examines the main essence of relations between Turkey and Northern Iraq. It tries to answer the questions of how economic relations between Turkey and Northern Iraq affect each country. It explores the political, economic and geographical aspects which foster the relations between Turkey and Northern Iraq. It equally shows the energy aspect as the key instrument in building relations between Turkey and Northern Iraq. Northern Iraqi government begins to strengthen the relationship with all neighbours. It is due to the Northern Iraq's geographical position, especially its importance for tourists, so, a lot of people are interested in Northern Iraq, number of businessmen from the neighbour countries especially from Turkey come to Ibrahim Khalil custom. Northern Iraqi region is rich in terms of natural sources such as oil, gas and many minerals, so, this leads for having good relations between Turkey and Northern Iraq. ISIS fighting in Northern Iraq interrupts relations between Erbil and Baghdad and causes economic downfall in the region, but it has an impact on Turkey and Northern Iraq relations in exporting oil and in the near future exporting natural gas from Northern Iraq to Turkey and to the other countries. This thesis consists of four main sections. The first chapter, as an introductory chapter, is focused on main research question, subquestions and characteristics and research technique of the paper. Second chapter deals with the impact of geography on the relations between Turkey and Northern Iraq. The third chapter informs about political position of the Northern Iraq and its impacts on the relations with Turkey and the referendum in North of Iraq. In the fourth chapter, energy reserves in the Northern Iraq and its impacts on the relations with Turkey will be analysed. In the conclusion, various aspects of the TurkeyNorthern Iraq relations are revealed.