Kış sporları ile ilgilenen sporcuların sporda imgeleme ile sportif güven arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of relationship between imagination in sport and sportive confidence of athletes who are interested in winter sports
- Tez No: 544546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERİM ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güven, imgeleme, spor, sporcu, Athlete, confidence, imagination, sport
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kış Sporları ile ilgilenen Sporcuların Sporda İmgeleme ile Sportif Güven Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı, kış sporuyla uğraşan sporcuların sporda imgeleme ile sportif güven arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyol ve Metot: Araştırmanın evrenini, kış sporu ile uğraşan sporcular oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini; 6 spor branşından (buz hokeyi, curling, snowboard, alp disiplini, kayaklı koşu, kayak) yaşları 18 ile 30 arasında değişen 74 bayan ve 131 erkek olmak üzere toplam 205 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplamak amacı ile tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu ile Sporda İmgeleme Envanteri (SİE) ve Sürekli Sportif Güven Envanteri (SSGE) ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi IBM SPSS Statistics 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Sosyodemografik veriler için frekans analizi, normal dağılımın belirlenmesi için Shapiro – Wilk testi, ölçek puanlarının cinsiyet, spor türü, spor tipi ve millilik durumuna göre dağılımını incelemek için Independent-Samples T- Testi, sporcuları spor yaşı, yaş grupları ve millilik süreleri değişkenlerinin belirlenmesi için One-Way ANOVA ve LSD testi, ölçekler arası ilişkinin belirlenmesi için korelasyon analizi uygulamıştır. Analizlerde istatistiki anlamlılık düzeyi (p≤0.05) olarak alınmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada sporcuların sporda imgeleme ile sportif güven arasında anlamlı bir ilişki (p≤0.05) bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonucunda araştırmaya katılan sporcuların sporda imgeleme alt boyutları ile sportif güven arasındaki puanlarının; cinsiyet, spor türü, spor tipi, spor yaşı, millilik süreleri arasında istatistiki olarak pozitif yönlü (p>0.05), millilik durumu ve yaş grupları arasında negatif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır (p≤0.05).
Özet (Çeviri)
An Analysis of Relationship Between Imagination in Sports and Sportive Confidence of Athletes Who Are Interested in Winter Sports Aim: In this studty, It is aimed at analyzing of relationship between imagination in sports and sportive confidence of athletes who are interested in winter sports Material and Methods: Subjects of the study are composed of the athletes who are interested in winter sports. Research samples include 74 female and 131 male totally 205 athletes from different sport branches (ice hockey, curling, snowboard, Alpine Style, biathlon and skiing) and aging from 18 to 30. Sociodemographic Data Form, Inventory of Imagination in Sports and Constant Inventory of Confidence in Sports were applied all participants to collect data. IBM SPSS Statistics 20.0 software is used to analyse the obtained data. Frequency analysis is used for sociodemographical data, Shapiro – Wilk test is applied to determine the normality of scale items, Independent-Samples T- Test is used to analyze the dimensions of scale scores according to gender, sport branches, kind of sport and being national athlete, LSD and One-Way ANOVA tests are used to analyze age of sport, age groups, duration of being national athlete, Correlation Analysis is applied for the relationship between the two scale scores. Significance of analysis is determined as (p≤0.05). Result: It has been found out that there is an important relation between imagination in sports and confidence in sports (p≤0.05). Conclusion: According to results, It has been found out that there is a positive relationship between sub dimensions of imagination in sports and confidence in sports; gender, sport branches, sport type, sport aging and duration of being national athlete (p>.05) and a negative relationship in statue of being national athlete and age groups (p≤0.05).