Katılımcı yönetim anlayışı çerçevesinde Kardemir A.Ş. öneri sisteminin analizi
The analysis of suggestion system of Kardemir INC. Within the frame of participative management
- Tez No: 544556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN BÜYÜKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı Yönetim, Öneri Sistemleri, Yönetime Katılma, Kardemir A.Ş, Participatory Management, Suggestion Systems, Participate in Management, Kardemir Inc
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada katılımcı yönetimin şirketlere katkısından yola çıkılarak bir yönetime katılma biçimi olan öneri sistemlerine odaklanılmıştır. Bu çerçevede Kardemir Öneri Sistemine çalışanların bakış açısını kavramaya yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışması kapsamında Kardemir A.Ş'de çalışan beyaz ve mavi yakalı toplam 400 personele ulaşılmış ve 394 personelden geri dönüş alınmıştır. Anket sonuçları incelenip değerlendirildiğinde çalışanların Kardemir Öneri Sistemine olumlu yaklaştığı görülmüştür. Çalışanların öneri sistemini yönetime ulaşmanın ve düşüncelerini yönetime aktarmanın bir yolu olarak gördükleri söylenebilir. Yaptıkları işle ilgili verdiği öneri ile iyileştirme çalışmasına katkı sağlamanın çalışanın motivasyonunu artırdığı ve şirketi sahiplendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the contributions of participatory management to the companies, we focused on suggestion systems in this study, as a practice of employee participation in management. In this context, we conducted a survey in order to understand the employees' opinions and feelings about KARDEMIR Suggestion System. We asked blue-collar and white-collar 400 employees in KARDEMIR Inc. to participate in our survey, 394 of them accepted and participated. Based on the analysis of our survey, we conclude that employees' opinions and feelings about KARDEMIR Suggestion System is positive. We can say that employees see the suggestion system as a tool to convey their opinions to senior management. We also conclude that contributing to a job improvement process by making a suggestion about their jobs or working environment motivates employees and consolidate the emotional bond between the company and the employee.