Yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde performans yönetimi değerlendirmesi
New public management performance management assessment in the framework of understanding
  1. Tez No: 417721
  2. Yazar: NURAY ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Kamu Yönetimi Anlayışı, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, Kamu Yönetiminde Reform Çalışmaları, Performans Yönetimi, Performans Değerlendirmesi, Traditional Public Management Approach, New Public Management Approach, Reform Works in the Management of Public, Management of Performance, Evaluating yo Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışma giriş dışında altı ana bölümden oluşmaktadır ve çalışmanın ilk iki bölümü tarihsel ve kuramsal olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü“Geleneksel Kamu Yönetimi Anlayışı”başlığı altında düzenlenmiştir. Bu bölümde ilk önce kamu yönetimi kavramının anlamı, kapsamı ve dayandığı temel ilkelere yer verilmiştir. Daha sonra, geleneksel kamu yönetimi anlayışının teorik arka planı açıklanmaya çalışılmıştır. Bölümün sonunda ise geleneksel kamu yönetimi anlayışının özellikleri ve bu anlayışa yönelik eleştirilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise yeni kamu yönetimi anlayışının kapsamı ve temel dayanakları ele alınmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölüm,“Performans ve Performans Yönetimi”başlığı altında düzenlenmiştir. Bu bölümde ilk önce“performans”kavramının neleri ifade ettiğine ve bu anlayışı ortaya çıkaran sebeplere değinilmiş daha sonra bu anlayış paralelinde yapılan kamu reformlarının ortak özellikleri aynı başlık altında incelenmiştir. Bu bağlamda yeni kamu yönetimi anlayışı paralelinde; karar alma sürecinde katılımcı yaklaşım, müşteri odaklı yönetim anlayışı, alternatif hizmet sunum yöntemleri ve insan kaynakları yönetimini esas alan kamu hizmeti sunum sürecine, esnek örgütlenme modeline, saydamlık ve hesap verebilirlik kavramlarına, yetkilerin desantralize edilmesini öngören politikalara, stratejik planlama ve denetim süreçleri ile organlar arası ilişkiler konularına yönelik yeni yaklaşımlara yer verilmiştir. Yine aynı şekilde beşinci bölümde, performans değerlendirme kavramı ve kapsamı incelenmiş, performans değerlendirmenin tekniği, süreci, amaçları ve kriterleri üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde yeniden değerlendirilen performans kavramı ve özellikleri ile performans yönetimi ve performansın değerlendirmesi üzerinde durularak bunun yeni kamu yönetimi yaklaşımına etkilerine değinilmiştir. Bu çerçevede performansın yeni kamu yönetimi anlayışı açısından yararları, sınırlılıkları, denetimi, kriterleri ve yönetim süreçleri ile performans değerlendirmenin tekniği, düzeni ve amaçları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Work, consist six main part except prologue and work's first and second parts processed historical and institutional. Work's second part is arrance with“Traditional Public Management Approach”tittle. In this part, first accessible the public management approach's meaning, scope and basic principles. Then, explain to traditional public management approach's theoretical background. In the end of the part accessible traditional public management approach's qualifications and criticisms to this approach. In third part, accessible the new public managament approach's scope and basic principles. Fourth part, arrance with“Performance and Management of Performance”tittle. In this part, first what express to“performance”concept's and touch on to reasons of expose to this mentality then, doing in this mentality paralell public reforms's joint traits examine in the same tittle. In this context, in new public management approach paralell; accessible to public service presentation, flexible organization model, concepts to transparency and accountability, policies to foresight for being decentralized to authorization, intercourse between organization with strategic planning and audit times getting on to participant approach in the deciding time, purchaser focused management mentality, ways of alternative service presentation and HR (Human Resources) management. Again with the same shape in the fifth part examine evaluate to performance conceps and scope, dwell on the evaluate to performance tecnics, course, points and criterions. In the sixth part dwell on, the performance concep and quality evaluating again in the new public management approach and evaluating to performance and touch on the that's effects on the new public management. In this frame dwell on benefits, limitations, audit, criterion and management courses angle of the new public management approach to the performance and technic, system, and points to evaluating to performance.