Yetişkinlerde kendine yansıtma ve içgörü, duyguları ifade etme, duygusal şemalar ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki ve çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi
The investigation of the relation among adaptation of self-reflection, insight expressing emotions, emotional schemes and psychological well-being and various demographic variables in adults
  1. Tez No: 544628
  2. Yazar: EDA NUR OĞUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İçgörü, kendine yansıtma, duygusal şemalar, duyguları ifade etme, psikolojik iyi oluş, Insight and self-reflection, emotional schemas, expressing emotions, psychological well-bein
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, içgörü ve kendine yansıtma, duygusal şemalar, duyguları ifade etme ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin yetişkin popülasyonunda incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini yaşları 18 ve üzeri değişen toplam 391 kişi (166 erkek ve 225 kadın) oluşturmaktadır. Katılımcılara içgörü ve kendine yansıtma, duygusal şemalar, duyguları ifade etme ve psikolojik iyi oluş düzeyini değerlendiren özbildirim ölçekleri uygulanmıştır. Yapılan parametrik analizler sonucunda içgörü ve duyguları ifade etmenin psikolojik iyi oluş ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu, duygusal şemaların ise negatif bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Kendine yansıtma ve psikolojik iyi oluş arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Evli bireyler ile bekâr bireyler arasında psikolojik iyi oluş düzeylerine göre anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Gelir düzeylerine göre psikolojik iyi oluş düzeyi arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Bu farklılığın 4000 tl ve üzeri maaş alanların lehine olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çoklu regresyon sonuçlarına göre, içgörü, duyguları ifade ve duygusal şemaların psikolojik iyi oluşu anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between insight and self-reflection, emotional schemes, expressing emotions and psychological well-being in the adult population. The sample of the study consisted of 391 people (166 male and 225 female) aged 18 and older. Participants filled out self-report scales that assessed insight and self-reflection, emotional schemas, expressing emotions and psychological well-being.As a result of the parametric analyzes, it was determined that expressing insight and emotions had a positive relationship with psychological well-being and that the emotional schemas had a negative relationship. There was no significant relationship between self-reflection and psychological well-being. There was a significant difference between married individuals and single individuals according to psychological well-being levels. There was a significant difference between levels of psychological well-being according to income levels. It has been found that this difference is in favor of salaried people with 4000 TL or more. According to the results of multiple regression, it was concluded that insight, emotion expression and emotional schemes predict psychological well-being significantly.