Coğrafi bilgi sistemleri ile Kars ve Ardahan çevresindeki bazı kurgan ve mezarların mekânsal analizi
Spatial analysis of some burials and certificates in the vicinity of Kars and Ardahan with geographical information systems
- Tez No: 544636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Ardahan, Kars, Kür Nehri, Diauehi / Daya(e)ni, Urartu, Kafkaslar, Kurgan, Yüzey Araştırması, Ardahan, Kür River, Diauehi / Daya(e)ni, Urartian, the Caucasians, Kurgan, the surface survey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çalışma sahamızı oluşturan Ardahan ve Kars illeri, Doğu Anadolu bölgesinin Erzurum-Kars bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölge, su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Ayrıca Anadolu'nun Kafkaslar'a açılan kapısı konumunda olan Ardahan ve Kars, oldukça stratejik bir konuma sahiptir. Ardahan ve Kars illerinde ilk tarihi çalışmalar, 1940'lı yıllarda K. Kökten tarafından yapılmıştır. Bölgede kazısı yapılan önemli merkezler arasında, bilimsel başkanlığını A. Ceylan'ın yapmış olduğu Akçakale'yi gösterebiliriz. Ayrıca çalışma sahamızda yüzey araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Tezimizde, bu çalışmalar neticesinde tespit edilen kurganlar ele alınmıştır. Bölgede yapılacak kazı ve yüzey araştırmaları sayesinde, Ardahan ve Kars'ın eskiçağ tarihine yönelik sonuçlar daha anlamlı hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
The provinces of Ardahan and Kars are located in the Erzurum-Kars section of Eastern Anatolia. The region is rich in water resources. Ardahan and Kars, which are also in an open port of Anatolia's Caucasus, are quite open. The first historical planning in the provinces of Ardahan and Kars is where K. Kökten was in the 1940s. We can show Akçakale where Ceylan has been. In addition, surveys were conducted in our study area. In our thesis, this page deals with the detected kurgans. Excavation and surface surveys in the region will make the results of the ancient history of Ardahan and Kars more meaningful.