Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının değerlendirilmesi
Evaluation of trait anger and anger expression styles in patients applying to family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 544707
  2. Yazar: SÜMEYRA YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfade Tarzları, Aile Hekimliği, Anger, Anger Expression Styles, Family Medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Öfke, isteklerin doyurulmaması, sonuçların istenmemesi ve beklentilerin karşılanmamasına verilen, son derece doğal, evrensel ve insani bir duygusal tepkidir. Sağlıklı olarak ifade edildiğinde kişiler arası iletişimi düzeltici ve yapıcı bir duygudur. Diğer taraftan, belki de en zarar verici olabilen duygumuzdur. Öfkenin kontrol edilememesi hem birey hem de toplumu önemli ölçüde etkiler. Bugün çocuk istismarlarında, ev içi şiddet olgularında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında, terör olaylarında, sokak kavgalarında, trafikte sağlıklı olarak ifade edilemeyen öfke duygusunun etkisi görülmektedir. Öfkeyi sağlıklı olarak yaşayıp yönetebilmek için kabul etmek, sebeplerini ve biçimini anlamak ve saldırgan biçimlerde ifadesini önlemek gerekir. Hastalarla ilişkimizi etkileyen öfke ile ilgili genellikle hastayla ilk karşılaşan sağlık personeli olan biz aile hekimlerinin yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir. Amaç: Çalışmanın amacı Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastaların sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının değerlendirilmesi ve sosyodemografik özellikler ile bu değerlerin ilişkini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışmamızın örneklemini Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 306 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik veri formu ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeğinde oluşan anket formu kullanıldı. Veriler SPSS 24 programında sayı yüzde, ortalamalar, Mann Whitney-U ve Kruskall Wallis testleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %30,7' si 31-49 yaş grubunda, %67,3' ü kadın, %62,4' ü evli, %35,6' sı ilkokul mezunu, %56,2' si çalışmıyor, %45,4' ü emekli, ev hanımı, öğrenci dışındaki meslek gruplarında, %44,1' i 1500 tl-3500tl arası gelir düzeyinde, %64,1' inin kronik hastalığı var, %17,6' sında HT hastalığı var, %55,9' u düzenli ilaç kullanıyor, %49,7' si muayene amacıyla başvurmuştur. Hastaların öfke içe puan ortalaması 15,68±4,12, öfke dışa puan ortalaması 14,14±3,94, öfke kontrol puan ortalaması 23,37±5,29 ve sürekli öfke puan ortalaması 18,85±5,12 olarak saptanmıştır. Hastaların sürekli öfke ve öfke ifade tarzları yaşa, cinsiyete, çalışma durumuna, mesleğe, kronik hastalık varlığına, hangi kronik hastalığı olduğuna, düzenli ilaç kullanım durumuna, poliklinik başvuru sebebine göre anlamlı olarak farklılık göstermektedir. Sonuç: Öfkeli hastayla iletişim önemli bir problemdir. Öfke hem kişinin kendisini hem de karşısındaki kişiyi olumsuz bir durum içine sokmaktadır. Öfke diğer birçok nedeni gibi sosyodemografik özelliklerden de etkilenmektedir. Bir hekim olarak öfke nedenlerini, biçimini anlamamız, saldırgan şekilde ifadesini kontrol etmeye çalışmamız ve yönetmemiz oldukça önemlidir. Okullardan başlayarak tüm topluma ve özellikle sağlık çalışanlarına öfke yönetimi, kontrolü ile ilgili eğitimlerin verilmesi hayatidir. Böylece öfkenin sağlıksız olarak ifade edilmesinin önüne geçilmesine yardımcı olunabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anger is an extremely natural, universal and human emotional response to the failure to satisfy the wishes, to avoid the consequences and to meet the expectations. It is a constructive feeling that improves interpersonal communication when expressed healthy. On the other hand, it may be the most damaging feeling. The inability to control anger affects both the individual and society significantly. Today, the effects of anger feeling that cannot be expressed as healthy can be seen in child abuse, domestic violence cases, violence against health workers, terrorist incidents, street fights, traffic. In order to live and manage anger healthy, it is necessary to accept anger, to understand the causes and forms of anger, to prevent the aggressive expression of anger. The family physicians should have sufficient knowledge about the anger affecting our relationship with patients. Because they are the first health personel who encounter the patient. Objective: The aim of this study is to evaluate trait anger and anger expression scales of the patients who applied to the Family Medicine outpatient clinic and to investigate the relationship between sociodemographic characteristics, trait anger and anger expression scales of these patients. Materials and Methods: The sample of our cross-sectional and descriptive study consisted of 306 patients who applied to the Family Medicine outpatient clinic. The questionnaire form which were formed in the sociodemographic data form and the Trait Anger and Anger Expression Scale were used to collect data. Data were evaluated, in SPSS 24 software program using Mann-Whitney-U and Kruskal Wallis tests, and expressed as number percentages and means. Results: 30,7% of the patients were in the 31-49 age group, 67,3% were female, 62,4% were married, 35,6% were primary school graduates, 5,2% did not work, 45,4% were other than the retired, housewife, student occupational groups, 44,1% between 1500 and 3500tl income level, 64,1% have chronic disease, 17,6% have HT disease, 55,9% have regular medication, 49,7% applied for examination. The mean score of anger-in of patients was 15,68 ± 4,12, mean score of anger-out was 14,14 ± 3,94, mean score of anger-control was 23,37 ± 5,29 and meanscore of trait anger was 18,85 ± 5.12. The situation of trait anger and anger expression scales of the patients varies according to age, gender, working status, occupation, presence and type of chronic disease, regularuse of medication, the reason for application of patient. Conclusion: Communication with the angry patient is an important problem. Anger brings both the person and the other person into a negative situation. Anger is also affected by sociodemographic characteristics like many other reasons. As a family physician, it is very important that to understand the reason and its type, way of offensive expression of anger such as trying control and managing anger. It is vital to give trainings about management and control of anger from begining the school age to whole society especially health workers. Thus, it can be helped prevention of unhealthy expression of anger.