Geçmişten bugüne Türk-Irak ilişkilerinde terörün etkisi
From past to the present: the impact of terror on Turkish-Iraq relationship
  1. Tez No: 544709
  2. Yazar: MUHAMMET KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Ortadoğu, PKK, Etnik Terör, Türk-Irak İlişkileri, International Relationships, Middle East, PKK, Ethnic-Terror, Turkish-Iraq Relationships
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Uzun bir dönem boyunca Türk idaresinde kalan Irak, Osmanlı Devleti'nin zayıflaması ile birlikte I. Dünya Savaşı'nda İngiltere, tarafından işgal edilmiş ve 1920 ile 1932 yılları arasında manda idaresi ile yönetilmiştir. 1932 yılında Milletler Cemiyeti'ne katılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Irak, bu tarihten itibaren Türkiye ile yakın bir ilişki içine girmiştir. Türk-Irak ilişkileri günümüze kadar birçok sebepten etkilenmiştir. Ortadoğu bölgesinin kendine has kozmopolitliği, Irak'ta uzun dönem süren totaliter bir rejimin varlığı ve yaşadığı işgaller, tüm komşuları ile olduğu gibi Türkiye ile ilişkilerini de etkilemiştir. Fakat Türk-Irak ilişkilerini etkileyen en önemli faktör, ülkenin iç karışıklıklarından beslenen Kuzey Irak kaynaklı etnik terör hareketleri olmuştur. Son kırk yıldır Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden PKK terörü, hemen hemen tüm operasyonel gücünü bu ırak sınırları içinde konuşlandırırken, lojistik desteğini de büyük oranda buradan sağlamaktadır. Bu durum iki ülke ilişkilerini zaman zaman gerginleştirirken, zaman zamanda ortak hareket etme noktasına getirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Iraq, which remained under the Turkish jurisdiction for a long time, was occupied by Britain during the First World War with the decline of the Ottoman Empire and it was governed through mandate government between 1920-1932. In 1932, Iraq gained its independence after being the member of the League of Nations and developed close relationship with the Turkish Republic. Turkish-Iraq relationship have been influenced by various factors until today. The unique cosmopolitan characteristics of the Middle Eastern region and the conquests and totalitarian regimes experienced by Iraq for a long time have affected its relationship with Turkey as like other neighbour countries. However, the most essential factor that affects Turkish-Iraq relationship is the Northern-Iraq oriented ethnic terror movements, which are benefitted from the internal disorders of the state. For last 40 years, while the PKK deployed its operational power within the borders of the Iraq, it also supplied its logistical support mostly from the territory. This situation makes the relationship between Turkey and Iraq tense or bring it to the common action from time to time.