Türkiye'nin ve İran'ın Irak politikasında benzerlikler ve farklılıklar
The similarities and differences between Turkey's andIran policies on Iraq
- Tez No: 619340
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, Irak, Ortadoğu, Dış Politika, Turkey, Iran, Iraq, the Middle East, Foreign Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye'nin ve İran'ın Ortadoğu ve özellikle de Irak politikasını ortaya koyarak aralarındaki benzerlikler ve farklılıkları belirlemektir. Türkiye'nin ve İran'ın Ortadoğu ekseninde Irak politikasında geçmişten bugüne kadar olan süreç ele alınmıştır. İki ülkenin Irak politikası, tarihsel süreç göz önünde bulundurularak ayrı ayrı incelenmiştir. Irak politikasının karşılaştırılmasında bu iki ülkede izlenen siyasetin sistem ve devlet düzeyindeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konmaya çalışılmıştır. Ortadoğu tarih süresince özellikle bulunduğu konumdan kaynaklı hep okları üzerine çekmiş ve sürekli olarak mücadele ve çatışmalara sahne olmuştur. ABD'nin Irak'a müdahalesi ile birlikte tekrar dünyanın dikkatlerini üzerinde çektiği bir coğrafyada yer alan Türkiye ve İran'ın, şüphesiz daha uzun zaman birçok sorun ve problemlerle yüzleşmesi, Irak ve bölgesinin de bu konuda ciddi bir rol icra etmesi kaçınılmaz bir realitedir. Bu bağlamda tez çalışmasının ilk bölümünde; tarihsel ve jeopolitik perspektiften Irak ele alınacak, ikinci bölümünde; Türkiye'nin Ortadoğu ve Irak politikaları mevcut sorunları da içerecek şekilde analiz edilecek, üçüncü bölümde; aynı şekilde İran'ın Ortadoğu ve Irak politikaları analiz edilecek ve final bölümünde ise Türkiye-İran ilişkileri ve Irak konusu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to put forward Turkey's and Iran's Middle East and specifically Iraq policy in terms of the similirities and differeneces between two countries. Turkey's and Iran's Iraq policies in the Middle East axis so far are analyzed from the beginning. The Iraqi policy applied by two countries has been examined separately considering the historical process. The comparison attempted to reveal the similarities and differences of these two countires Iraq policies. Middle East has always attracted the attention from throughout the history and been the scene of conflict and war constantly due to its geography especially. With the US invasion of Iraq, it is an inevitable fact that Turkey and Iran which are located in a region where is drawn the attention once again by all the world will face many difficulties and problems for much longer time and Iraq and the region will play an important role in this regard. In this context, it has been performed an analysis on Iraq from the point of historical and jeopolitical view in the first chapter. While the second chapter focuses Turkey's Middle East and Iraq policy including the analysis on problems third chapter as well focuses Iran's Middle East and Iraq policy. Finally, last chapter we will evaluate relations between Turkey and Iran in the framework of Iraq.