Kronik periodontisli, periodontal sağlıklı; Sigara içen/içmeyen bireylerde doku düzeyinde vazoaktif intestinal peptit(VIP) seviyelerinin immünohistokimyasal olarak belirlenmesi
Immunohistochemical determination of vasoactive intestinal peptide(vip) levels in smokers and non-smokers chronic periodontitis patients and periodontal healthy individuals
  1. Tez No: 544710
  2. Yazar: MUSTAFA ŞİMŞEKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ARABACI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vazoaktif intestinal peptide, kronik periodontitis, sigara kullanımı, Vasoactive intestinal peptide, chronic periodontitis, smoking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Periodontal durum ve sigara kullanımının vazoaktif intestinal peptit seviyelerine etkisini incelemek. Materyal ve Metot: Kronik periodontitis(KP) ve periodontal sağlıklı sigara içen ve içmeyen dört grup oluşturuldu (Sigara kullanımı yok ve periodontal açıdan sağlıklı bireyler:S, Sigara kullanımı var ve periodontal açıdan sağlıklı bireyler:SS, Sigara kullanımı yok ve kronik periodontitisli bireyler:KP, Sigara kullanımı var ve kronik periodontitisli bireyler:KPS ). Alınan periodontal dokular immünohistokimyasal olarak boyandı ve VIP(+) hücrelerin steoroloji yöntemiyle ortalama sayısal yoğunlukları belirlendi. Bulgular: Bütün gruplar arasında VIP reseptör ortalama sayısal yoğunluk seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu(p0,05). Sonuç: Pro-inflamatuar yolaktaki sitokinleri etkileyen VIP anti-inflamatuar bir nöropeptit olarak çalışmaktadır. Bu proteinde ve reseptöründe, KP ve sigara kullanımı ile periodontal dokulardaki seviyelerinde artış görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main aim of this study to investigate the effect of periodontal status and smoking on vasoactive intestinal peptide levels on periodontal tissue. Material and Method: Patients were divided four groups. Groups were named non-smokers and periodontal healthy individuals(H), smokers and periodontal healthy individuals(HS), non-smokers and chronic periodontitis patients(CP), smokers and chronic periodontitis patients(CPS). Collected periodontal tissue were stained immunohistochemically and then the numerical densities of the VIP (+) cells were determined by steorology method. Results:VIP receptor numerical density levels were statistically significant between all groups (p 0.05). The VIP acts as an anti-inflammatory neuropeptide that affects the cytokines in the pro-inflammatory pathway. There is an increase at the level of this protein and its receptor in periodontal tissue when patients has periodontal disease or they are smokers.