Psikobiyografik açıdan Ömer Lütfi Mete'nin hayatı
The life of Ömer Lütfi̇ Mete through psychobi̇ography
  1. Tez No: 544806
  2. Yazar: HARUN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Lütfi Mete, Psikobiyografi, Psikososyal Gelişim, Erikson, Freud, Ömer Lütfi Mete, Psychobiography, Psychosocial development, Erikson, Freud
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Dünya genelinde biyografi çalışmalarına göre nispeten yeni sayılan ve kişiliğin anlaşılmasında önemli bir yer tutan psikobiyografi çalışmalarının ülkemizdeki örnekleri oldukça sınırlıdır. Bu çalışma verdiği önemli eserler ve aksiyoner kimliği ile romancı, şair, senarist ve gazeteci Ömer Lütfi Mete'nin psikobiyografisini konu edinmektedir. Yapılan çalışmada yöntem olarak Erik Erikson'un Psikososyal gelişim kuramı esas alınmıştır. Erikson, içinde Freud, Adler ve Jung gibilerinin de bulunduğu gelişim psikologları olarak bilinen“Kişilik Kuramcıları”ndan biridir. Onun Gandhi ve Luther hakkında yaptığı psikobiyografik çalışmalar dünya çapında ilgiyle karşılanmıştır. Bu bağlamda Ömer Lütfi Mete'nin hayatı, psikobiyografik perspektiften analiz edilmiştir. Erikson'un psikososyal gelişim kuramı bağlamında Ömer Lütfi Mete'nin yaşamı psikobiyografik bir inceleme ile ele alınmıştır. Araştırma sonucunda söz konusu kuramın dönemlerive gelişim görevleri ile Ömer Lütfi Mete'nin yaşam olaylarının önemli ölçüde bağdaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
According to biographical studies around the world, the examples of psychobiography studies, which are considered relatively new and important in understanding the personality, are very limited in our country. This study focuses on the psychobiography of the novelist, poet, screenwriter and journalist Ömer Lütfi Mete. In this study, Erik Erikson's psychosocial development theory was used as a method. Erikson is one of the Theories of Personality known as Developmental Psychologists, including Freud, Adler and Jung. His psychobiographical works about Gandhi and Luther were welcomed worldwide. In this context, Ömer Lütfi Mete's life was analyzed from a psychobiographical perspective. In the context of Erikson's psychosocial development theory, the life of Ömer Lütfi Mete was discussed with a psychobiographical study. As a result of the research, it is seen that the periods and development tasks of this theory and Ömer Lütfi Mete's life events are significantly correlated.