Primer açık-açılı glokom ve eksfoliatif glokomda serum sirtüin ve adiponektin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum sirtuin and adiponectin levels in patients with primary open-angle glaucoma and exfoliative glaucoma
  1. Tez No: 544857
  2. Yazar: AYSUN GENÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İRKEÇ, DOÇ. DR. SİBEL KOCABEYOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, eksfoliatif glokom, sirtuin, adiponektin, nörodejenerasyon, Primary open angle glaucoma, exfoliative glaucoma, sirtuin, adiponectin, neurodegeneration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı; primer açık açılı glokom (PAAG) ve eksfoliatif glokomda (EG) serum sirtüin 1 (SIRT1) ve adiponektin düzeyini 50 yaş üstü sağlıklı kontrollerle kıyaslamaktır. Bu amaçla kliniğimize başvurmuş, 40 PAAG hastası, 38 EG hastası ve 40 sistemik ve/veya oküler hastalığı bulunmayan 50 yaş üstü bireyden kan örnekleri toplandı. Serum SIRT1 ve adiponektin düzeyleri Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELİSA) yöntemi ile tespit edildi. PAAG'lı hastalarda (0,731 ng / ml) kontrollere (1,423 ng / ml) kıyasla SIRT1 konsantrasyonunda anlamlı (p=0,004) bir düşüş gözlendi. EG'li hastalarda (1,155 ng / ml) kontrollere ve PAAG'lı hastalara göre SIRT1 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p=0,345, p=0,325) saptanmadı. Serum adiponektin düzeyinde 3 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark (p=0,590) bulunmadı. Cinsiyete göre değerlendirme yapıldığında, SIRT1 dağılımında istatistiksel olarak anlamlı fark (p=0,343) saptanmadı. Kadınlarda serum adiponektin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı (p=0,002) bir şekilde yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda PAAG'de kontrol grubuna göre daha düşük SIRT1 seviyeleri görülmüştür. Adiponektin düzeylerinde ise 3 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlarımız, SIRT1'in PAAG'de koruyucu bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the serum sirtuin 1 (SIRT1) and adiponectin levels in patients with primary open-angle glaucoma (POAG) and exfoliative glaucoma (EG) with healthy control subjects over 50 years of age. Blood samples were collected from 40 patients with POAG, 38 patients with EG and 40 individuals over 50 years of age with no systemic or ocular disease. Serum SIRT1 and adiponectin was estimated by Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA). In patients with POAG (0.731 ng / ml), a significant (p = 0.004) decrease in SIRT1 concentration was observed compared to controls (1.423 ng / ml). Statistically significant difference was not found in patients with EG (1.155 ng / ml) compared to controls and patients with POAG (p=0,345, p=0,325). There was no statistically significant difference in serum adiponectin levels between the 3 groups (p=0.590). There was no statistically significant difference found to the distribution of SIRT1 levels by sex (p=0.343). Serum adiponectin levels were significantly (p=0.002) higher in women. In conclusion; in this study, serum SIRT1 level was found to be lower in patients with POAG than control subjects. There was no statistically significant difference in adiponectin levels between the 3 groups. Our results suggest that SIRT1 may play a protective role in POAG.