İbn Nasûh'un Muhabbet-nâme'si (Metin - inceleme)
İbn Nasûh's Muhabbet-nâme (Text - research)
- Tez No: 544877
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. KADİR TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbn Nasûh, Muhabbet-nâme, Deh-nâme, mesnevi Celâyirliler, Fars edebiyatı, Ibn Nasuh, Muhabbet-name, Deh-name, masnawi, Jalairids, Persian Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Çalışmamızın konusunu, VIII/XIV. yüzyılda İlhanlı ve devamındaki Celâyirliler döneminde yaşamış olan İbn Nasûh'un Deh-nâme türündeki Muhabbet-nâme adlı mesnevisinin edisyon kritikli metni ve bu metnin incelenmesi oluşturmaktadır. İbn Nasûh'un Muhabbet-nâme adlı çalıştığımız deh-nâme türünün güzel örneklerinden biri olan bu eseri, âşık ve maşukun ulaklar vasıtası ile birbirlerine yolladıkları mektupları ve ulaklarla aralarında geçen konuşmaları kapsamaktadır. Çalışmamızda üç ana başlık bulunmaktadır. Giriş bölümünde İbn Nasûh'un yaşadığı dönemin siyasî ve edebî durumuna değinilmiş, Fars dili ve şiiri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, şairin hayatı ve edebî kişiliğine, kullanılan belli başlı kaynaklara, üslubu ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde eserin edebi türü, özeti, eserde geçen özel isimler, kişiler, tahlilleri ile karakterler ve ulaklar, yerler, eserdeki ayet hadis, diğer iktibaslar, dil özellikleri, edebî sanatlar ve bunlara ait örneklere yer verilerek incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise eserin nüshaları tanıtılmış ve eserin tenkitli metni yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The content of our work contains the critical edition text of the ''Dehname'' typed mesnavi called ''Muhabbet-i name'', which was written by İbn Nasuh who lived in 8th/14th century in Jalairid Sultanate during İlhanlı dynasty and later. The Muhabbet-name of Ibn Nasuh that we work on, is one of the most beautiful examples of 'Deh-name's. It concludes a lover's and its beloved one's letters that they send each other via the messengers and their conversation. Our study entails tree main chapter. Fistly the political and literary situation of the time era that Ibn Nasuh lived in were mentioned and information about Persian language and poem is given. In the first chapter, the topic is the author's life and his literary personality, sources used, his Works and writing style. In the second chapter, the 'Muhabbet-name's literary analyse, summary, special names mentioned in the text, characters with their analysis and messengers, quotations from ayah, hadith and other works. Linguistic analyse, literal arts are examined and shown with examples. In the third chapter, there are the Muhabbet-name's critical text. Also, the manuscripts of Muhabbet-name are given. The critical text of Muhabbet-name places also in this chapter.