Türkiye'de terörle mücadeledeki parçacı yaklaşımın değerlendirilmesi ve bir model önerisi
The evaluation of Turkey's counter terrorism based on partial approach, a suggested model
- Tez No: 544915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terörle Mücadele, Terörle Bütüncül Mücadele, Parçacı Yaklaşım, Terror, Terrorism, Counter Terrorism, Partial Approach, Holistic Model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 1960'lı yılların sonundan beri terörle mücadele eden Türkiye'nin bu süreçteki parçacı yaklaşımını değerlendirmek ve bu kapsamda yeni bir model önermektir. Tezin iki ana hipotezi bulunmaktadır: Bunlardan birincisi“parçacı yaklaşımla terör sorunu bitirilemez, parçacı yaklaşımla geçici ve taktik başarılar elde edilebilir”, ikincisi ise“terörle mücadelede en etkili çözüm demokratik hukuk devleti ilkelerine dayalı bütüncül mücadele modelidir”. Çalışmada genel olarak Terörizm, Terörizmin gelişimi ve Türkiye'nin Terörizmle Mücadele deneyimi ele alınmıştır. Türkiye'nin Terörle mücadele deneyimi, literatür taraması ve saha uzmanlarıyla yapılan mülakat sonucu elde edilen veriler doğrultusunda; etkililik, verimlilik, uygunluk, iç tutarlılık, dış tutarlılık ve performans olmak üzere altı kritere göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucu elde edilen verilerle tezin hipotezlerinin doğruluğu tespit edilmiştir. Buna göre parçacı yaklaşımla ancak taktik ve geçici başarılar kazanılabileceği, etkin ve kalıcı çözüm için bütüncül modelin gerekliliği açıklanmıştır. Bu kapsamda önerilen Terörle Bütüncül Mücadele (TERBÜM) Modelinin beklenen başarıya ulaşabilmesi; Demokratik Hukuk Devleti, Donanımlı Kadrolar, İstihbarat, Sınır Güvenliği, Siber Güvenlik, Koordinasyon, Kamu Diplomasisi, Uluslararası İşbirliği ve Risk Analizinden oluşan dokuz temel ilkeye bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this thesis is to evaluate Turkey's counter-terrorism experience based on a partial approach, which Turkey has been applying since 1968, and to suggest a new model in the direction of this evaluation. This thesis has 2 major hypothesis. First one is“There is a relationship between the partial approach that security forces take and the results”. And the second one is“ The most effective model for counter-terrorism is the holistic model that is based on democratic principles and rule of law.”. In this study, term of terrorism and its evolution, and Turkey's counter-terrorism models are inspected. Furthermore, Turkey's partial approach-based counter-terrorism techniques are evaluated according to six different parameters through a comprehensive literature review and interviews with the counter terrorism experts. Those parameters are; effectiveness, efficiency, suitability, internal consistency, external consistency and performance. The findings obtained by my analysis has verified my hypothesis. Therefore, partial methods can only achieve partial success. For effective and permanent solutions in counter-terrorism, there should be a holistic model which is based on 9 major principles; the counter-terrorism which is suitable for a democratic state of law, well-tranied staff, counter-terrorism based on intelligence, border security, cyber security in priority, coordinated counter-terrorism, counter-terrorism cared about public diplomacy, counter-terrorism which attaches to importance of international cooperation and counter-terrorism based on risk analysis.