KOBİ'lerde dış ticaretin kolaylaştırılması ve geliştirilmesi için devlet teşvikleri ve uluslararası çalışmaların arttırılması ile ülke ekonomisine sağlanacak olumlu katkılar
Positive contributions to the country economy with increasing government incentives and international studies for the smes foreign trade facilitation and development
- Tez No: 544943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Dış Ticaret, KOBİ Sorunları, KOBİ Destekleri, Dış Ticaretin Kolaylaştırılması, SME, Foreign Trade, SME Problems, SME Incentives, Foreign Trade Facilitation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Krizlere karşı dayanaklı, esnek, dinamik yapılara sahip KOBİ'ler, küreselleşme ile birlikte son yıllarda ülke ekonomilerinin vazgeçilmez aktörleri haline gelmiştir. Türkiye ekonomisinde de önemli yere sahip KOBİ niteliğindeki işletmeler için, istihdama ve ihracata katkısı sebebiyle kalkınma planlarında da yer verilmiş ve çeşitli destek programları geliştirilmiştir. Buna rağmen ülkemizdeki destek uygulamalarının gelişmiş ülke uygulamalarının oldukça gerisinde olduğu gözlemlenmektedir. KOBİ'lerin finansman yapısının genellikle özsermayeye dayalı olması, kredi ve dış ticaret maliyetlerinin yüksekliği ve teşviklere yeteri kadar ulaşamamaları uluslararasılaşmalarını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak dış ticaret ve KOBİ kavramları ele alınarak KOBİ'lerin temel sorunları, ülke ekonomileri içerisindeki yeri ve dışa açılma politikaları incelenmiştir. Daha sonra, dış ticaretin kolaylaştırılması çalışmaları, dış ticaret maliyetlerinin ticarete etkisi, KOBİ'ler için uygulanan dış ticareti geliştirmeye yönelik teşvikler araştırılmıştır. Son bölümde, KOBİ'lerin dış ticaretinin kolaylaştırılması ve geliştirilmesi için stratejik alanların belirlenmesine ve bu doğrultuda hedeflere yer verilmiştir. Nitel araştırma yönteminin uygulandığı bu çalışmada, verilerin ölçüt örnekleme metodu ile toplandığı ve betimsel analiz yöntemi ile incelendiği 10 KOBİ yetkilisi ile görüşülmüştür. Ayrıca KOSGEB Kocaeli Genel Müdürü ile yapılandırılmamış görüşme düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With globalization, SMEs, which are resilient to crises with their flexible and dynamic structures have become indispensable actors of national economies in recent years. Due to SME contribution to employment and exports, they are also analyzed in development plans and variety of support programs have been developed in order to develop SMEs in Turkey. Nevertheless, it is observed that the support practices in our country are far behind the applications of developed countries. The fact that the financing structure of SMEs is generally based on shareholders' equity, high credit and foreign trade costs, and insufficient access to incentives make the internationalization of SMEs difficult. In this study, firstly, foreign trade and SME concepts are explained with the basic problems of SMEs, their place in the economies of the countries and the internationalization. Subsequently, studies on facilitation of foreign trade, the impact of foreign trade costs on trade and incentives to develop foreign trade for SMEs were investigated. In the last section, the strategic areas for the facilitation and development of foreign trade of SMEs are determined and targets are set out in this direction. In this study, qualitative research method is applied. 10 SME representatives have been interviewed that data are collected by criterion sampling method and analyzed with descriptive analysis method and an unstructured interview is held with KOSGEB General Manager of Kocaeli.