Bilim ve sanat merkezine devam eden üstün yetenekli öğrencilerin anne ve babalarının karşılaştıkları sorunların incelenmesi (Bitlis ili örneği)
A research of the difficulties that parents of the gifted children attending science and art center encounter (Bitlis example)
  1. Tez No: 544944
  2. Yazar: HAMİT AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekli Çocuklar, Bilim ve Sanat Merkezi, Özel Eğitim, Gifted Children, Science and Arts Center, Special Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı üstün yetenekli çocuklara sahip olan anne babaların karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Araştırmada kapsamında çocukları 2018-2019 öğretim yılında Bitlis Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden 30 veliye ulaşılmış, velilerin Bitlis Bilim ve Sanat Merkezi hakkındaki görüşleri, üstün yetenekli bir çocuğa sahip olmakla ilgili olarak karşı karşıya kaldıkları sorunlar, çocuklarının BİLSEM'e devamı ile ilgili karşılaştıkları sorunlar ve bu konulardaki beklenti ve çözüm önerileri açık uçlu sorular yoluyla belirlenmiştir. Elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiz tekniği ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda üstün yetenekli çocuğa sahip olan anne babaların çocuklarının özel yeteneklerini fark etme, sorularına cevap bulma, sorunlarını çözebilme, iletişim kurma; zihinsel, sosyal, duygusal ve kişilik özelliklerine uygun davranma, iletişim kurabilme gibi konularda sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Bitlis Bilim ve Sanat Merkezi'ne yönelik olarak ise ulaşım, fiziki yetersizlikler, donanım eksikliği, uygulama saatlerine ve günlerine ilişkin sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Anne babaların bu sorunlara yönelik beklenti ve çözüm önerileri ise; BİLSEM'in yeni bir binaya taşınması, eğitim öğretim süresinin ve kadrolu öğretmen sayısının arttırılması, öğrencilerin ulaşımlarının ücretsiz taşıma kapsamında ele alınması, araç gereç eksikliklerinin giderilmesi, sosyal etkinliklerin artırılması ve aileler ile okul öğretmenlerinin bilinçlendirilmesi şeklindedir.
Özet (Çeviri)
This research was done to determine what difficulties that parents of the children attending to science and art center ,children's attendance to science and art center, and during the process. In the research I interviewed 30 parents, whose children attended Bitlis Science and Arts Center (BİLSEM) in 2018-2019 academic year, determined difficulties originating from having a gifted children that parents encounter, their views about Bitlis Science and Arts Center, difficulties about attendance of their children, and their expectances and suggestions with open ended questions. Data were assessed with content analysis technique of qualitative research method. As a result of the research, it was determined that parents that have gifted children have difficulties in subjects as distinguishing and determine their children's special talents, answering their questions, being aware of their mental, social, sensual, and personal traits, communication skills, and problem-solving. Oriented to Bitlis Science and Arts Center, they were found to encounter difficulties related to transportation, lack of equipment, attendance to the center, and application hours and days. Expectations and solution suggestions for these difficulties are to increase education time of center, to deal students' access to BİLSEM,to move the school to a newer and more useful building, to increase the number of teachers, to use more sophisticated equipments, to arrange activities on weekend, to make BİLSEM applications contribute to formal education, and to raise the awareness of families and school teachers respectively.