Karaciğer kitlelerinin ayırıcı tanısında görünür difüzyon katsayısı ölçümü ve karşılaştırılması
Measurement and comparison of apparent diffusion coefficiency in the differential diagnosis of liver masses
  1. Tez No: 545034
  2. Yazar: VILIAM GASANOVI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYDAR ATALAR, PROF. DR. HULUSİ EĞİLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Difüzyon ağırlıklı görüntüleme, Görünürdeki difüzyon katsayısı, Karaciğer, Benign, Malign, Diffusion-weighted imaging, Apparent diffusion coefficient, Liver, Benign, Malign
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Karaciğerin benign ve malign fokal kitlesel lezyonlarında difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) ile görünür difüzyon katsayısı (GDK) değerlerinin tanıya katkısının araştırılması. Yöntemler: Eylül 2014 – Ekim 2018 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda US ve BT yöntemleri ile saptanan primer veya metastatik karaciğer tümörü ya da tümöral olmayan kitlelerden şüphelenilerek MRG yapılmış olan 18 yaş ve üzerinde 62 erişkin hastanın abdominal MRG tetkikleri incelendi. 1,5 Tesla MR cihazında aksiyal planda, single shot ekoplanar spin eko sekansı ile her 3 yönde (x, y, z), b=800 mm2/sn değerinde difüzyon duyarlı gradiyentler uygulanılarak DAG ve GDK haritaları elde edildi. Bulgular: Çalışmamızda 30'u kadın ve 32'si erkek olmak üzere toplamda 62 olgudaki 62 lezyon değerlendirildi. Çalışmaya alınan hastaların yaşı 18 ile 80 arasında değişmekte olup ortalama yaş 52,56 ± 15,45 olarak hesaplandı. Normal görünümlü KC parankim GDK değeri, malign grubun diffüz ve spesifik GDK değerinden yüksektir. Normal görünümlü KC parankim GDK değeri benign gruptaki diffüz GDK ve spesifik GDK değerinden düşük olarak saptandı. Malign lezyonların diffüz ve spesifik GDK değeri benign lezyonların difüz ve spesifik GDK değerinden düşük olarak bulundu. Malign lezyonu olan hastaların normal görünümlü karaciğer ortalama GDK değeri 1,08 ± 0,14 x10-3 mm2/sn, benign lezyonu olanlarda ise normal görünümlü karaciğer parankim ortalama GDK değeri 1,17 ± 0,13 x10-3 mm2/sn olarak ölçüldü. Ayrıca malign lezyonların diffüz GDK değeri ortalama 1,07 ± 0,24 x10-3mm2/sn, spesifik GDK değeri ortalama 0,75 ± 0,13 x10-3mm2/sn olarak ölçüldü. Benign lezyonların difüz GDK değeri ortalama 1,68 ± 0,58 x10-3mm2/sn, spesifik GDK değei ortalama 1,45±0,69 x10-3mm2/sn olarak ölçüldü. Sonuç: DAG ve işlem sırasında elde edilen sayısal GDK değerleri ölçümleri karaciğer lezyonlarının malign - benign ayrıcı tanısında yararlıdır. Diffüzyon ağırlıklı görüntülerin karaciğer lezyonlarının değerlendirilmesinde konvansiyonel MR sekanslarına mutlaka eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the contribution of the diffusion-weighted imaging (DWI) and the apparent diffusion coefficient (ADC) values in the diagnosis of the benign and malignant focal mass lesions of the liver. Methods: Between September 2014 and October 2018, abdominal MRI of 18 years old and older patients who underwent MRI with suspected primary or metastatic liver tumors or non-tumoral masses detected by using US and CT methods in the Department of Radiology at Cumhuriyet University, Faculty of Medicine were reviewed. In 1.5 Tesla MRI, DWI and ADC maps were obtained by applying diffusion sensitive gradients in 3 directions (x, y, z), b = 800 mm2 / sec with single shot echoplanar spin echo sequence in an axial plane. Mean ADC values of 40 benign and 22 malignant liver masses were measured with mean ADC values of normal appearing liver parenchyma in 62 patients. Results: A total of 62 lesions in 62 cases, 30 were female and 32 were male, were evaluated in our study. The ages of the patients were between 18 and 80 years and the mean age was 52.56 ± 15.45. The ADC value of normal appearing liver parenchyma is greater than diffuse and specific ADC value of the malignant group. The ADC value of normal appearing liver parenchyma was found to be lower than diffuse ADC and specific ADC value in the benign group. Diffuse and specific ADC values of malignant lesions were found to be lower than diffuse and specific ADC values of benign lesions. In the patients who had malign lesions the mean ADC value of normal appearing liver parenchyme was measured as 1.08 ± 0.14 x10-3 mm2 / sec. and normal appearing liver parenchyma was measured as 1.17 ± 0.13 x10-3 mm2 / sec in the ones who had benign lesions. In addition, diffuse ADC of malignant lesions was measured as 1.07 ± 0.24 x10-3mm2 / sec, and the mean specific ADC was 0.75 ± 0.13 x10-3 mm2 / sec. The mean diffuse ADC value of the benign lesions was 1.68 ± 0.58 x10-3 mm2 / sec, and the specific ADC value was 1.45 ± 0.69 x10-3mm2 / sec Conclusion: The measurements of DWI and DAG values which are obtained during the procedure are useful in the differential diagnosis of malignant and benign liver lesions. We claim that DWI should be added to conventional MR sequences for the evaluation of liver lesions.