İnsan kaynakları yönetiminde koçluk yaklaşımı ve geribildirim vermenin çalışan motivasyonuna etkileri: Bir özel hastane örneği
Effects of coaching approach and getting retention on employee motivation in human resources management: A case of private hospital
  1. Tez No: 545072
  2. Yazar: İREM ÖRS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Koçluk Yaklaşımı, Geribildirim, Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Human Resources Management, Coaching Approach, Feedback, Motivation, Intrinsic Motivation, External Motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Küreselleşme ve teknolojinin gelişimiyle birlikte günümüzde örgütler yoğun bir rekabet içerisinde kendilerini bulmaktadırlar. Bu ağır rekabet ortamı ve gelişen teknoloji ile hızla yaşanan değişimler örgütlerde insan kaynaklarının önemini giderek artırmaktadır. Örgütlerin tekrar biçimlenebilmesi, rekabet edebilmesi ve verimliliğin sağlamabilmesi açısından yöneticilerin kendilerini geliştirmesi gerekmektedir. Nitelikli olan insan kaynaklarının, örgütlere çekilmesi ve bu iş gücünün devamlılığının sağlanması işletmelerin temel amacıdır. Bu açıdan; işletmeler ve işgörenler değişen şartlara uyum sağlamak, en iyiye ulaşmak için bir uzmana yani bir“koç”a ihtiyaç duymaktadır. Koçluk; kişilerin öğrenme süreçlerini etkili kılan, değişik yetenekleri kazanmalarını sağlayan, geliştiren ve performanslara katkıda bulunan bir süreçtir. Bu çalışma, Ankara ilinde faaliyette bulunan özel bir hastanede çalışan sağlık personelinin koçluk yaklaşımına ilişkin görüşleri ve geri bildirimlerin motivasyon düzeyleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunun ortaya konması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla“koçluk”ve“motivasyon”ölçeklerinden yararlanılmıştır. Koçluk ölçeği içerisinde, katılımcıların koçluk yaklaşımına ilişkin görüşleri ve bu yaklaşıma ilişkin geri bildirimleri yer almakta iken, motivasyon ölçeğinde, katılımcıların motivasyon düzeylerini ortaya koyan içsel ve dışsal motivasyon ifadeleri yer almaktadır. Araştırmada yer alan ölçeklerin güvenirliklerini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı değeri incelenmiş ve bu değer koçluk yaklaşımında .97; geri bildirimde .88; içsel motivasyonda .91 ve dışsal motivasyonda .86 olarak tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Ankara ilinde faaliyette bulunan özel bir hastanede çalışan toplam 146 kişi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların koçluk yaklaşımına ait ifadelere 4.07; geri bildirime ait ifadelere 4.22; içsel motivasyona ait ifadelere 4.31 ve dışsal motivasyona ait ifadelere 3.80'lik düzeyde katılım sağladıkları görülmüştür. Uygulama sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde, İnsan Kaynakları Yönetimi'nde koçluk yaklaşımına ilişkin görüş ve geri bildirimlerin çalışanların motivasyonuna etkisi hakkındaki görüşleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çoklu regresyon analizine yer verilmiştir. Bunun yanında söz konusu ilişkinin katılımcıların cinsiyet, yaş grubu, medeni hal, en son mezun olunan okul, mesleki deneyim, hastanedeki deneyim ve unvan değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini ortaya koyan MANOVA analizine yer verilmiştir. Araştırma sonucunda, İnsan Kaynakları Yönetimi'nde koçluk yaklaşımına ilişkin görüş ve geri bildirimlerin çalışanların motivasyonuna etkisi hakkındaki görüşleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak, bu ilişkinin cinsiyet, medeni hal ve hastanedeki deneyim değişkenlerine göre farklılık göstermediği, bunun yanında yaş, unvan, mesleki deneyim ve en son mezun olunan okul değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with globalization and the development of technology, organizations are in intense competition. This heavy competition environment and rapid changes due to the developing technology dramatically increase the importance of human resources in organizations. Managers need to improve themselves in order to be able to reshape, compete and ensure the efficiency of the organizations. The main purpose of the enterprises is to attract qualified human resources to the organizations and to ensure the sustainability of this work force. In this respect, both businesses and employees need to adapt themselves to changing conditions and they nees a specialist _ a coach _ to achieve their goals. Coaching is a process that provides an effective learning for the employees and enables them to gain and/or develop different skills which contribute to their performances. This study was carried out in order to reveal the opinions of the health personnel working in a private hospital operating in the province of Ankara on the coaching approach and the effects of feedback on the motivation levels. For this purpose, yararlan coaching asyon and“motivation”scales were used. In the coaching scale, the participants' opinions about the coaching approach and the feedback related to this approach are included, while the motivational scale includes the internal and external motivational expressions that demonstrate the motivation levels of the participants. In order to determine the reliability of the scales included in the study, Cronbach Alpha internal consistency coefficient value was examined. .88 in feedback; .91 in intrinsic motivation and .86 in extrinsic motivation. Accordingly, a total of 146 people were employed in a private hospital operating in Ankara. As a result of the research, the participants' coaching approach was found to be 4.07; statements of feedback 4.22; 4.31 and external motivation expressions of intrinsic motivation were found to be 3.80. In the analysis of the data obtained as a result of the application, multiple regression analysis which indicates the relationship between the opinions and feedback about the coaching approach about the motivation of the employees in Human Resources Management is given. In addition to this, MANOVA analysis, which shows whether the relationship in question is significantly different according to gender, age group, marital status, last graduated school, professional experience, experience and title of hospital, is given. As a result of the study, it was found that there is a positive relationship between the opinions and feedback about the coaching approach in Human Resources Management about the employees' motivation. Lastly, this relationship did not differ according to gender, marital status and experience in the hospital, but it also showed a significant difference according to age, title, professional experience and the last graduated school variables.